Radio Herceg-Bosne
Učitavanje...
Anketa
Ja sam slušatelj koji ima:

Pretraga

[AUDIO] Prošlo je 26 godina od nekažnjenog zločina Armije BiH nad Hrvatima u Vitezu

Objavljeno 10.01.2020. 13:45

Svetom misom zadušnicom, 9. siječnja, na groblju Topala, kod Viteza, obilježena je 26. godišnjica ratnog zločina Armije BiH u Buhinim Kućama kada je ubijeno je 36 civila i pripadnika HVO-a.

Svetu misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka.
"Sve obljetnice trebaju biti mjesto naših susretišta, ne nekakvih obračuna, jer to je zapravo susretište s našom prošlošću. To je susretište s mnogima koji su pretrpjeli, dali, ne samo svoje živote, nego i svoje buduće potomstvo za slobodu svih nas", istaknuo je između ostalog u svojoj propovijedi fra Velimir, a prenosi Vitez.info.

Imena ubijenih pročitala je Marijana Vidović, a prije mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju Topala.
Dok su još uvijek rane nastale strašnim zločinom počinjenim u Križančevu Selu  (22. prosinca 1993.), bile svježe i otvorene, samo 18 dana kasnije, nekoliko stotina metara istočnije, 9. siječnja 1994. Hrvatima u  potpuno opkoljenoj i blokiranoj Lašvanskoj dolini, otvorene su nove teške i krvave rane. Naime, tog dana, u ranim jutarnjim satima, pod okriljem mraka i magle, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a, probili su linije obrane i upale u  Buhine Kuće prigradsko naselje Viteza i među pripadnicima HVO-a i civilima napravili pravi pokolj. Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila, a među njima je bilo i žena, staraca i djece, a desetina obiteljskih kuća i gospodarskih objekata je zapaljeno, piše vitez.info.
Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj muslimanske vojske bio je spojiti se sa svojim postrojbama u Vranjskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od 1 000 metara i tako Lašvansku dolinu presjeći  na dva dijela a što bi, po procjenama vojnih analitičara i vojnih stručnjaka, bio i početak kraja obrane Lašvanske doline s više od 60 000 u njoj više od osam mjeseci potpuno opkoljenih i stalno napadanih Hrvata od daleko brojnijih muslimanskih snaga. 

Kako bi uspjeli u tome, istodobno su na još nekoliko mjesta na području općine Vitez napali crte obrane, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine Vitez, s područja Kruščice, na naselje Sofa.
Na tom su se području vodile žestoke višesatne borbe, a zaustavljanje pokušaja proboja muslimanske vojske plaćeno je s još četiri poginula i 15 ranjenih. 

U tim borbama na području Sofe poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne „Viteške“ HVO brigade, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković.

Muslimanska vojska u svojim nakanama nije uspjela, 14. veljače, nakon i do tada svakodnevnih borbi, pripadnici HVO-a su oslobodili Buhine Kuće, kada se, konačno u potpunosti vidio razmjer strašnog zločina koji su 9. siječnja počinili pripadnici Armije BiH i MUP-a tzv Republike Bosne i Hercegovine. Jer, tada su pronađena masakrirana tijela pripadnika PPN „Munje“ i nekoliko civila mještana Buhinih Kuća koji su se do tada vodili nestalim, piše Vitez.info.

U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovog prigradskog naselja Viteza, poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetina. U borbama za oslobađanje Buhinih Kuća 14. veljače teško je ranjen a dan kasnije je preminuo u Franjevačkoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, istaknuti zapovjednik, bojnik Jozo Plavčić Đokac.


Radio HB - Buhine kuće - izjave


Potom je upriličen i Okrugli stol o temi: “Nekažnjeni zločin u Buhinim Kućama” u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a a možete ga poslušati na priloženim poveznicama.


Na okruglom stolu govorili su izaslanik Ministra obrane Republike Hrvatske Zdravko Vladanović, Željko Raguž ravnatelj hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, general i zapovjednik odbrane Središnje Bosne Ilija Nakić, te Ilija Milić predsjednik udruge Specijalne policije Munje.


Radio HB - Buhine kuće - Okrugli stol 1


Radio HB - Buhine kuće - Okrugli stol 2

» Uvjeti korištenja

Software i dizajn www.creatixbih.com.