8.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Ajdinović: Na graničnim prijelazima u FBiH uručeno 16.092 rješenja o izolaciji

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Pored GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Orašje, GP Bijača i GP Kamensko.

Zaključno s danom 23. ožujkom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 16.092 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na vrijeme od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.554 lica – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 149 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Očekujemo nove podatke za osobe državljane BiH s prebivalištem na području FBiH od strane Inspektorata RS i Inspektorata Brčko Distrikta, kojima su izdata rješenja o izolaciji od strane spomenutih organa, navodi Ajdinović.

Županijska policijska tijela svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 157 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja osoba. Protiv 38 osoba bit će pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u po prijavama građana izvršio 68 redovnih i 59 kontrolnih inspekcijskih nadzora u ljekarnama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 65 prekršajnih naloga u iznosu od 142.450 KM. Kod 59 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, navodi se u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
8.9 ° C
9 °
8.9 °
61 %
1kmh
0 %
Pon
8 °
Uto
10 °
Sri
8 °
Čet
9 °
Pet
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI