0.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

AUDIO: Jesu li hrvatski i bošnjački jezik u RS ravnopravni sa srpskim jezikom ?

Radiotelevizija Herceg-Bosne

    Klub izaslanika hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske donio je Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda. Klub izaslanika hrvatskog naroda smatra da Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, br. 02/1-021-702/21, (u daljem tekstu Zakon) povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, te prekršen Ustav Republike Srpske. Naime, članak 7. Ustava Republike Srpske jednakopravno definira jezik hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda kao službene jezike, a latinicu i ćirilicu kao službena pisma.

   U suprotnosti s ovim naziv navedenog Zakona jasno ukazuje da se jezik srpskog naroda i ćirilično pismo nastoje favorizirati u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo. Usvajanje ovakvog zakona bilo bi opravdano da se odnosi na zaštitu službenih jezika i pisma svih konstitutivnih naroda. Sadržaj ovoga zakona, međutim, ukazuje da se jezik srpskog naroda i ćirilično pismo stavljaju ispred jezika drugih konstitutivnih naroda i latiničnog pisma. Ova činjenica se jasno uočava u čl. 5. spornog Zakona koji jezik srpskog naroda i ćirilično pismo karakterizira kao opće dobro za Republiku Srpsku.

Naime, ukoliko su jezik i pismo jednog naroda zakonom definirani kao opće dobro, a jezici i pismo drugih konstitutivnih naroda to nisu, onda je time tendencijski narušena konstitutivnost naroda u Republici Srpskoj. Povredu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda uočavamo i u čl. 10. ovog Zakona koji primorava kulturne i druge manifestacije, koje se financiraju iz javnih sredstava, da koriste i ćirilične natpise i ćirilični logo. U praksi, ovo znači da će Hrvati, ako žele javna sredstva za organiziranje svojih manifestacija, morati upotrebljavati i ćirilično pismo, koje nema dodirnih točaka s hrvatskim jezikom i kulturom. Hrvati kao konstitutivan narod svoj identitet vezuju za hrvatski jezik i latinično pismo, koji se navedenim Zakonom stavljaju u nejednakopravan položaj.  Na temelju toga, ovaj Zakon smatramo protuustavnim i neprihvatljivim. Izvan svake sumnje može se zaključiti da je donošenjem Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma uskraćena jednakopravnost konstitutivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, kazao je predsjednik Kluba Hrvata.

    S predsjednikom  Kluba Hrvata u Vijeću Naroda RS Ivom Mijićem razgovarala Ines Vučina.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0.9 ° C
0.9 °
0.9 °
37 %
7.2kmh
40 %
Ned
1 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI