4.9 C
Mostar
Srijeda, 1 prosinca, 2021

AUDIO: „Sigurna hrana danas za zdravo sutra“ – Svjetski je dan sigurnosti hrane

U skladu sa Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. lipnja je proglašen Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pozornosti javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom te davanje potpore sigurnoj opskrbi hranom, zdravlju ljudi, ekonomskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.

Tema ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane, „Sigurna hrana danas za zdravo sutra“, ukazuje na trenutačnu i dugoročnu korist proizvodnje i konzumacije sigurne hrane za ljude, planet i ekonomiju. Prepoznavanje sustavne povezanosti između zdravlja ljudi, životinja, bilja, okoliša i ekonomije pomoći će zadovoljavanju naših budućih potreba za hranom.

Bolesti prenosive hranom pogađaju pojedince u svim dobnim grupama, a posebno djecu mlađu od pet godina koja žive u zemljama s niskim prihodima. Kako bi se smanjilo opterećenje koje uzrokuju bolesti prenosive hranom, Svjetska zdravstvena skupština (WHA) je 2020. godine donijela odluku o jačanju napora na unaprjeđenju sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama, zajedno obilježavaju Svjetski dan sigurnosti hrane.

U povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bijeljini je danas upriličena sjednica Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na kojoj će predstavnici nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH razmatrati trenutačno stanje i aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem unaprjeđenja sustava sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Iako su za sigurnost hrane, shodno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju s hranom, nadležne institucije i potrošači također imaju vrlo značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana koju namjeravamo konzumirati bude sigurna. Sigurnost hrane je zajednički posao!

Gost Jutarnjeg programa Radija Herceg Bosne bio je Dalibor Vidačak. Razgovarala Ružica Veber!

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
4.9 ° C
8.4 °
4.9 °
70 %
0.5kmh
75 %
Sri
7 °
Čet
12 °
Pet
11 °
Sub
6 °
Ned
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI