4.9 C
Mostar
Srijeda, 1 prosinca, 2021

AUDIO: Župnik banjolučke župe Bosanski Novi u Novom Gradu upozorio na otimanje crkvene zemlje

  Dopredsjednik RS Josip Jerković i zamjenik banjalučkog biskupa Marko Semren posjetili su danas župu Presvetog Trojstva u Novom Gradu i tom prilikom se sastali s župnikom Markom Vidovićem. Župnik Vidović upoznao je dopredsjednika Jerkovića s problemom koji je ovih dana aktualan, a radi se o uzurpaciji crkvene zemlje i devastaciji crkvenog dvorišta koje je po gruntovnici crkveno. Naime, radi se o bespravnom asfaltiranju gotovo polovice dvorišta ispred Katoličke Crkve čime je trenutno onemogućeno urediti taj pristupni prostor ispred Crkve. Dopredsjednik Jerković rekao je kako ćemo u idućem razdoblju iscrpiti sve pravne osnove bez povrede bilo koga pa i subjekta koji je uzurpirao navedeno zemljište, a s ciljem rješavanja ovog problema. Potrebno je zatražiti od nadležnih institucija izlazak sudskog vještaka geodetske struke da što prije izađe na teren i da se utvrdi stvarna granica parcele koja pripada katoličkoj Crkvi. Zamjenik biskupa Marko Semren suglasan je sa time da je neophodno iscrpiti sve pravne osnove kao što je izjavio dopredsjednik Jerković, ali naglašava da moraju izaći stručne službe koje će obilježiti parcelu na osnovu stvarnih gruntovnih podataka koje postoje u bazi.

Župnik Vidović izjavio je da tu ne treba puno mudrosti već je dovoljno pitati svakoga koji živi na ovim prostorima da je sporno zemljište oduvijek pripadalo Crkvi, a sada je oduzet jedan dio koji dolazi baš do crkvenih vrata i da to nema nikakvog osnova pa čak i ako je katastarski nešto promijenjeno mora se utvrditi kronologija događaja kako je do toga došlo, a on ujedno tvrdi da ni jednom župniku koji je do sada bio ovdje na župi nikada nitko nije tražio da se ustupi ovaj dio zemljišta koji je sada bespravno oduzet.

Apel za žurno rješenje ovog problema osim dopredsjedniku Jerkoviću upućen je i biskupu banjalučkom mons. Franji Komarici, načelniku općine Novi Grad Miroslavu Drljači, predstavnicima OSCE-a i OHR-a te predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću naglasio je župnik Vidović te istaknuo kako se nada da će u što kraćem roku reagirati navedene institucije da se riješi ovaj problem.

Župnik Vidović zatražio je od gore navedenih institucija kojima je apel upućen da se što prije uključe i očituju po pitanju ovog problema kao što se odmah uključio dopredsjednik Jerković koji je odmah žurno došao na moj poziv u svoje ime i u ime predsjednika HNS Dragana Čovića dati nam podršku na čemu im se iskreno i od srca zahvaljujem rekao je župnik Vidović.

   Dopredsjednik RS iz reda hrvatskoga naroda Josip Jerković bio je gost u našem današnjem Otvorenom programu. Pripremila Mirjana Šimunović.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
4.9 ° C
8.4 °
4.9 °
70 %
0.5kmh
75 %
Sri
7 °
Čet
12 °
Pet
11 °
Sub
6 °
Ned
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI