2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Borrell u odgovoru na pitanje zastupnice Zovko: EU će štititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održan je aktualni sat s visokim predstavnikom Josepom Borrellom, tijekom kojeg je izravno odgovarao na sva pitanja zastupnika.

U raspravu se uključila potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko, postavivši Borrellu pitanje o sljedećim koracima koje Europska unija namjerava poduzeti u pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

Zovko se osvrnula na usvajanje Strateškog kompasa EU-a i postignuti uspjeh Republike Hrvatske u uključivanju jasne potpore Bosni i Hercegovini u sadržaj teksta. Zovko je Borrellu postavila pitanje o tome kako EU planira riješiti zastoj vezan za Izborni zakon, naglasivši da napetost u zemlji raste, da se radi o sprječavanju sukoba i da je potrebno osigurati mir i stabilnost.

Borrell se u svom odgovoru dotaknuo zaključaka Vijeća u kojima se spominje situacija u Bosni i Hercegovini. Naveo je kako su čelnici zemalja članica EU-a potvrdili svoju opredijeljenost europskoj perspektivi zemlje, dodajući da čelnici BiH trebaju što prije finalizirati dogovor o izbornoj reformi koja je ključna za stabilnost i funkcionalnost zemlje. „Naš tim pokušao je, zajedno s američkim izaslanstvom, olakšati intenzivne razgovore između političkih čelnika. Snažno potičem političke čelnike da naprave posljednji korak prema postizanju sporazuma. Ostvaren je značajan napredak, ali stranke nisu mogle pronaći konsenzus.”

Borrell je dodao da je potaknuo čelnike da nastave pokušavati postići dogovor, posebice o Izbornom zakonu: „Reforma Izbornog zakona omogućila bi poboljšanje okvira za održavanje izbora u listopadu”.

Zovko je potom pitala Borrella o operaciji Althea. „U Strateškom kompasu EU-a se poštivanje tri konstitutivna naroda spominje kao čimbenik ravnoteže za budućnost Bosne i Hercegovine, utemeljene na Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu. Do kraja godine, Vijeće sigurnosti mora odobriti produljenje mandata operacije Althea. Kako ćete osigurati potrebnu ravnotežu u BiH i legitimno predstavljanje, te kako umiriti sve strane produljenjem mandata u Vijeću sigurnosti?”

Borrell je odgovorio da u Bosni i Hercegovini treba odstraniti diskriminaciju u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. „Naš posao jest, i to će i ostati, zaštititi duh Daytona koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine” – naglasio je.

U kontekstu operacije Althea, Borrell je spomenuo da je zatražio povećanje od 500 vojnika iz pričuvnog sastava kako bi se osigurao mir i stabilnost te spriječilo ono što se može dogoditi ako ne postoji sporazum koji bi omogućio da se izbori provedu na miran i pozitivan način. Nadalje, Borrell je kazao da produljenje misije nije u njegovim rukama, ali da očekuje da će članovi Vijeća sigurnosti produljiti njezin mandat.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI