4.9 C
Mostar
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Brkić: Bosna i Hercegovina ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima sa svim zemljama

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje su održane danas u Sarajevu. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni tajnik Nemanja Starović.

U centru pažnje razgovora bile su teme iz područja bilateralnih i multilateralnih odnosa, regionalne suradnje, kao i europski put zemalja regije.

Zamjenik ministrice Brkić i državni tajnik Starović su tom prigodom istaknuli kako su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije važni ne samo za dvije zemlje već i cjelokupnu regiju.

Izrazili su uvjerenje kako samo konstruktivnom suradnjom i zajedničkim nastojanjem može doći do prevladavanja svih prepreka između BiH i Republike Srbije.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima, sugovornici su razmijenili mišljenja o radu međudržavnih povjerenstava za granice, imovinsko-pravnim odnosima, suradnji u oblasti međunarodne pravne pomoći te ugovornim odnosima.

Tokom konzultacija razgovarano je i o intenziviranju ekonomske suradnje.

Naglašena je važnost gospodarstvenih susreta, prije svega sudjelovanjem na sajmovima gospodarstva.

Naglašen je značaj infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje, posebice kada je riječ o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd te revitalizaciji željezničkog prometa.

U kontekstu rata u Ukrajini sugovornici su razgovarali o sigurnosnim i energetskim izazovima.

Istaknuli su važnost trajne stabilnosti zapadnog Balkana te izrazili uvjerenje da će intenziviranjem diplomatskih aktivnosti što prije doći do uspostavljanja mira u Ukrajini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o iskustvima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u području europskih integracija.

Zamjenik Brkić je podsjetio da članstvo u Europskoj uniji ostaje glavni strateški vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine.

Naglasio je važnost perspektive EU integracija za Bosnu i Hercegovinu ali i regiju zapadnog Balkana kao snažnom poticaju za nastavak započetih reformi i stvaranja ekonomskog, pravnog, organizacijskog i socijalnog ustroja za djelovanje u skladu s pravilima EU.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima sa svim zemljama kao i održavanju intenzivne regionalne suradnje na prostoru zapadnog Balkana, kroz političke kontakte i dijalog, različite inicijative i forume, kao i kroz bilateralne susrete, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
755FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
70 %
1.5kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI