14.9 C
Mostar
Utorak, 21 rujna, 2021

Čavara i Jozić posjetili Kazneno-popravni zavod u Busovači

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i federalni ministar pravde Mato Jozić posjetili su Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Busovača gdje su razgovarali s ravnateljem zavoda Emilom Veltom.

Tijekom posjeta Velte je upoznao Čavaru i Jozića sa stanjem u Zavodu, statusom osoba koje se tu nalaze, kao i s realiziranim i planiranim infrastrukturnim projektima, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

“Zavod u svom sastavu ima pritvorsku jedinicu, zatim odjeljenje u kojem kazne izdržavaju osuđene punoljetne muške osobe, te prijemno – otpusno odjeljenje. Ovo je prvi Zavod u kojem se primjenjuje tzv. kućni zatvor s elektronskim nadzorom za osuđene osobe s kaznom zatvora do jedne godine. U sklopu Zavoda izgrađen je i paviljon 3 kapaciteta za 50 osuđenih osoba, koji još uvijek nije službeno otvoren zbog nedostatka uposlenika, ali uvjeren sam da ćemo u idućem razdoblju, uz vašu potporu, i taj projekt uspješno realizirati”, kazao je ravnatelj Velte.

Istaknuo je da Zavod ima plasteničku proizvodnju povrća i voća za vlastite potrebe, gdje osuđene osobe obavljaju povrtlarske radove, te farmu koka nosilja i farmu alpskih koza.

“Na taj način, osigurali smo znatan dio povrća (znatnu proizvodnju krumpira, paprika, rajčica i krastavaca), voća (110 voćki jabuke, kruške, šljive, trešnje i višnje), mliječnih i mesnih proizvoda, a samim tim smo i ostvarili određene uštede, te omogućili osuđenim osobama da imaju radnu obvezu i da korisno utroše svoje vrijeme u Zavodu”, kazao je Velte.

U sklopu posjeta, održan je i radni sastanak s uposlenicima Zavoda te je upriličen obilazak objekata u sklopu Zavoda i tom prigodom je ravnatelj Velte detaljnije upoznao predsjednika Federacije BiH i Federalnog ministra s načinom funkcioniranja Zavoda, rasporedom uposlenika, smještajem osuđenih osoba, kao i s potrebama poboljšanja uvjeta rada, prvenstveno materijalno – tehničkih sredstava, kako bi rad Zavoda bio još bolji i uspješniji, a razina zaštite i sigurnosti na još višoj razini.

Predsjednik Federacije BiH i federalni ministar pravde izrazili su zadovoljstvo organizacijom rada i realiziranim projektima unutar Zavoda kojima je unaprijeđen sustav sigurnosti i zaštite, te opremljenosti i profesionaliziranja uposlenika.

Također, izrazili su potporu realizaciji projekata kojim će se dodatno unaprijediti rad Zavoda, navodi se u priopćenju.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
285FollowersFollow
10,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
14.9 ° C
14.9 °
13.9 °
82 %
1.5kmh
20 %
Uto
24 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
30 °

NAJNOVIJE VIJESTI