-3 C
Mostar
Subota, 28 studenoga, 2020

ČOVIĆ-DODIK: Sud treba poništiti izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva

Na stastanku predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a i predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, u Istočnom Sarajevo, bilo je govora o zastoju u raspodjeli novaca od kredita MMF-a, izboru SIP-a, migrantskoj krizi, pandemiji koronavirusa i ostalim pitanjima.

Na press-konferenciji nakon sastanka Milorad Dodik kazao je kako treba podržati dogovor raspodjele sredstava MMF-a u odnosu 38 posto za Republiku Srpsku, 62 posto za Federaciji BiH, te da oba entiteta po pola posto upute Brčko Distriktu.

-Što se tiče federalne razine dogovoreno je da od pripadajućih sredstava 50 posto ide na federalne račune, a da se 50 posto dijeli županijama po kriterijima u samoj Federaciji. Sad imao zastoje koji govore da se ta odluka očigledno ne poštuje, u djelu ne prihvatanja da se utvrdi koja je obaveza samih federalnih vlasti da se sredstva podijele županijama. Zato su sredstva blokirana. Zaključili smo da je, imajući u vidu da su ovdje bili i Vjekoslav Bevanda i Zoran Tegeltija, da se sve procedure u aranžamanima s MMF-om ispoštuju i da guverner Centralne banke nema ni jednog razloga da sredstva ne podijeli kako je to i predviđeno u pismu namjera, kojeg su osvojile sve razine vlasti – kazao je Dodik.

Smatra da je to nepotrebno i da usložanjava i bitno opterećuje odnose u BiH, te da BiH gubi kredibiltet, jer smo ta sredstva tražili hitno, a sada više od mjesec stoje blokirana.

-Zaključili smo da postoje svi nužni papiri i uvjeti da guverner Centralne banke izvrši raspodjelu sredstava kako je to navedeno i mi ga javno pozivamo da to učini – kazao je Dodik.

Naveo je kako je razgovarano i o nekim odnosima koji su vezani za rad u Parlamentu, odnosno Parlametarnoj skupštini BiH, “imajući u vidu da to nije kaslični parlament već da je baziran isključivo na nekim predstavničko – izaslaničkim principima”.

Lider SNSD-a naveo je kako je ragvorano i o zloupotrebama vezanim za Središnje izborno povjerenstvo BiH.

-Postoje sredstva koja se mogu odobriti iz privremenog aranžmana za održavanje lokalnih izbora, ali je ovdje problem nezakonto izabran SIP. Nije poštovano nekoliko važnih stvari koje predviđa zakon, prije svega natječaj za članove SIP-a. Nije poštovana situacija da se biraju oni koji nisu politički angažirani. Mi želimo da se izbori održe u legalnoj i legitimnoj atmosferi, to svakako nije atmosfera u kojoj imate nelegitiman izbor SIP-a BiH – kazao je Dodik.

Vjeruje da će sud poništiti izbor SIP-a, da bi se mogli stvoriti uvjeti za odbravanje sredstava za održavanje izbora.

Naveo je kako je razgovarano i o međusobnoj suradnji s HDZ-om na drugim razinama, kazavši kako u okviru Vijeća ministara BiH postoji dobra suradnja. Dodik je Čovića upoznao i o ranijem sastanku liderom SDA Bakirom Izetbegovićem s kojim je razgovarao o mogućem radu Vijeća ministara i Parlametnrane skupštine BiH.

-U okviru toga smatramo kako je nužno da se vrše i osiguraju imenovanja za funkcije u SIPA-i, RAK-u i drugim institcijama. S Izetbegovićem sam dogovrio da se debrlokiraju ta imenivanja – kazao je Dodik.

Što se tiče odnosa u HBŽ-u, Dodik je izjavio da SNSD ostaje u političkom savezu s HDZ-om, “bez obzira na određene turbulencije”.

-Naravno, govorili smo i o pandemiji. U tom smisli su smo se složili da je nužno da BiH otvori granice, kako se to radi u regiji, imajući u vidu ekonomske i turističke potrebe. Danas smo se složili da takav zahtjev uputimao Vijeću ministara BiH – kazao je Dodik.

Lidera HDZ-a, Dodik je upoznao o nedvanoj raspravi vođenoj u Predsjedništvu BiH o ilegalnom ulasku migranata.

-Na tom sastanku ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nas je informirao da je 3.000 migranata iz Pakistana, ušlo u BiH na bazi lažnih viza koje je dao veleposlanik BiH u Pakistanu. To je veoma teška tvrdnja u činjenici da postoji mogućnost da neko zloupotrebljava poiziciju veleposlanika. Nužno je učiniti istragu u tom pogledu. Očekujem da Tužiteljstvo BiH brzo izađe u javnost i potvrdi da li je to točno. U RS nećemo otvarati nikakve kampove za migrante, jer ne želimo da budemo dio prevare. Mi u RS-u smo bezuvjtno za deportaciju svih migranata iz BiH – naveo je.

Predjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da se nastvalja suradnje dvije stranke na svim razinam vlasiti.

  • Bojim da će u idući mjesec-dva paralelno s pandemijom i prilagođavanjem novim uvjetima, imati sve više problema kada je u pitanju izbjeglička populacija i tu moramo imati vrlo jasne stavove. Činjenica je da imamo mnogo stvari, pored ove informacije da 3.000 ljudi imamo sa laženim vizama, i puno drugih afera iz središta Sarajeva, od respiratora pa do svega što je urađeno u zadnjih pola godine, a bilo je istureno prema medijima. Nastoji se tražiti političkim spinovima, transformirati neki drugi problemi koji smo imali ovih dana. Mi se s tim nekako moramo iznijeti. Ono što sam danas u ragovoru s Izetbegovićem rekao je da se bojim da to koaliranje, ta pozicija na razini BiH, da je svaki dan slabija, odnosno da svaki dan treba biti bolja, i da ćemo morati promijeniti navike, ako želimo bilo što uraditi – kazao je Čović.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
65FollowersFollow
5,330SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-3 ° C
-3 °
-3 °
86 %
0.5kmh
0 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
10 °
Uto
11 °
Sri
7 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Vukoja: Izbor Komšića nelegalan i nelegitiman

Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH nije samo nelegitiman, već je i nelegalan, istaknuto je na panel diskusiji Instituta za...

Manje novozaraenih u HNŽ-u, preminulo sedam osoba u SKB Mostar

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom posljednja 24 sata preminulo je 7 osoba: muškarac iz Čitluka rođen 1961....

U Hrvatskoj rekordnih 4080 novozaraženih, 48 umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 4080 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 48 osoba, izvijestio je u...

Djelatnik HRT-a umro na poslu, pozlilo mu je usred snimanja

Hrvatsku radioteleviziju (HRT) je jučer u popodnevnim satima zadesila tragična vijest: za vrijeme snimanja 'Prizme' u Studiju 9 na zagrebačkom Prisavlju preminuo...

Djeca Djedu Mrazu šalju zaštitne maske

Uredi Djeda Mraza već primaju pisma koja šalju djeca s raznih strana svijeta. Ove se godine ta pisma po željama potpuno razlikuju...