25.5 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

ČOVIĆ: Jedino hrvatski narod iskreno želi euroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u čast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, sinoć je obilježena 30. obljetnica utemeljenja Općinske organizacije HDZ-a BiH Busovača.

Svečanom obilježavanju nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Draganom Čovićem.

Prije početka svečanog obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH u Busovači, predsjednik Čović se sastao sa članovima odbora. Razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji, infrastruktrurnim projektima, stanju u gospodarstvu, zdravstvu, potencijalima i uspjesima, ali i pripremama za predstojeće listopadske lokalne izbore.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović uputio je čestitke povodom 30. obljetnice utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH u Busovači. Uz čestitke svim nazočnim, Općinskom odboru, članovima, utemeljiteljima, braniteljima, Mladeži i Zajednici žena, predsjednik Čović je uputio i nekoliko važnih poruka.

-Hrvati su predvodnici euroatlantskih integracija, istaknuo je dr. Čović, te je pozvao na poštivanje svih odluka Ustavnog suda.

-Čini mi se da mnogi koriste razne krize da bi zaustavili sve procese i razgradili Bosnu i Hercegovinu. Hrvati se kao najmalobrojniji, a najveći politički narod u Bosni i Hercegovini predvođen HDZ-om BiH, stožernom strankom i Hrvatskim narodnim saborom, neće se umoriti da gradimo i dalje euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Jedino hrvatski narod iskreno želi euroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, zato, teško možemo prihvatiti kada nam netko komentira što je u Ustavu. Svi oni koji
komentiraju, neka ispoštuju Odluke Ustavnog suda, to je moja poruka prijateljima. Ne stavljamo se na stranu jedne, druge ili pete opcije, razmišljamo o budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine i potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljenu kroz legitimne predstavnike, upravo onako kako je to u Ustavu BiH definirano, naglasio je dr. Čović.

-Mi želimo poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, i želimo Bosnu i Hercegovinu, vrlo jasno, kao zemlju tri potpuno ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, koju će predstavljati predstavnici Hrvata, koje hrvatski narod izabere. To je nešto što nije retrogradno, nešto što nije protiv europskih standarda. To je nešto što je zapisano u Daytonskom mirovnom sporazumu, to je nešto što precizno piše u Ustavu Bosne i ercegovine. Oni koji su jednom, dva puta, pa tri puta birali predstavike u ime Hrvata, na svim razinama, to će pokušati opet ako dobiju prigodu. Na nama je da pokažemo sa svakog dijela Bosne i Hercegovine, da nismo oni koji dijele, nego grade Bosnu i Hercegovinu, i borimo se za jednakost svakog Hrvata od Posavine, preko Središnje Bosne dole do Neuma, poručio je predsjednik Čović.

-Oni koji nas svrstavaju da smo dobri s jednima ili drugima, mi uvijek poručujemo da smo jednako dobri i sa jednima i sa drugima. Dobri smo sa svima onima koji će razumjeti našu potrebu, koji će pristati da zajedno gradimo ovaj prostor. Pozvao je predsjednik Čović sve da se očuva jedinstvo hrvatskog naroda i da se izborimo za svoju opstojnost, kroz djelovanje unutar HDZ-a BiH ili kroz Hrvatski narodni sabor. Nazočnima se obratila predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić.

Plavčić je iskazala ponos što predsjeda svečanom sjednicom povodom jubilarne 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH Busovača. – Iza nas je 30. značajnih godina, značajnih za svakog pojednica, za stranku i za korist hrvatskog naroda. Obilježavanje obljetnice odvija se u nepovoljnim političkim prilikama, pa smo i nakon 30. godina svjedoci političkog diskreditiranja izbornog zakona koji i dalje omogućava bošnjačkom narodu biranje hrvatskih predstavnika. Uz sve to, ne mogu nas zastrašiti i nećemo se umoriti. Pred nama je izborna godina, još jedna borba, izazov i prilika za izboriti načelničku poziciju i većinu u Općinskom vijeću, neće biti lako, ali nije nemoguće. Večeras čestitajmo jedni drugima, a već sutra osnaženi zajedništvom, međusobnim uvažavanjem, povjerenjam, krenimo u nove borbe i zajedničke pobjede,
poručila je predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB Radoje Vidović uz čestitku na velikoj obljetnici, zahvalio se općinskom odboru HDZ Busovača na svemu što su učinili kroz 30. godina djelovanja, od osnivanja HDZ-a.

Vidović je izrazio očekivanje kako će ova proslava obljetnice biti poticaj svima da se nastave vrijedno zalagati i raditi na ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
25.5 ° C
25.5 °
22.9 °
54 %
0.9kmh
1 %
Ned
34 °
Pon
35 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI