0.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Čović: Trenutno nema uvjeta za izbore, učinit ćemo sve da napravimo iskorak

Radiotelevizija Herceg-Bosne

redsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović obratio se danas medijima poslije zajedničke sjednice HDZ BiH i HDZ Hrvatske. On je rekao da je na sastanku data puna potpora HDZ-a Hrvatske onome što HDZ BiH radi.

Čović je kazao da je u subotu razgovarao sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom NIP-a Elmedinom Konaković, a poručio je da će se ponovo susresti u četvrtak.

  • Naglasili smo da razgovori u Neumu u konačnici nisu uspjeli u formatu koji je planiran, ali da je ostavljena mogućnost da na lokalnoj razini razgovaramo sa još uvijek sličnim formatom kakav je bio u Neumu.

U četvrtak od 12 sati ćemo imati sastanak u Parlamentu onih stranaka koji su u Neumu sjedili u ime bošnjačkog i hrvatskog naroda da pokušamo usaglasiti ono što smo u subotu ovdje, kada sam primio gospodina Konakovića, gospodina Čamparu i gospodina Radončića, manje-više razumjeli šta bi mogao biti izlazak, kao kompromis iz ovih rješenja.

Razgovarali smo o onome što nosi sa sobom, ako se slučajno dogovorimo, vrijeme je isteklo već prošle godine, kako se dalje ponašati. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak, rekao je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da legitimno predstavljanje dvije jedinice, dvije liste zadovoljavaju standarde Venecijanske komisije. On je rekao da je Venecijanska komisija rekla da vrijednost glasa može postati sporna ako bi Bošnjaci ponovo glasali za hrvatskog kandidata. Što se tiče dodatne potvrde kandidata za Predsjedništvo BiH u Domu naroda, on je rekao da je HDZ odustao od toga.

  • TražiT ćemo rješenja da vrijednost glasa ne bude osporena. Ostali smo da tu tražimo to rješenje – rekao je Čović.

Kazao je da ne postoje uvjeti da se organiziraju izbori.

  • Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage odrednicu izbornog zakona, ako te promjene nema u Parlamentu BiH vrlo je jasno da ne postoje uvjeti da se organiziraju izbori na način kako su to rekli iz određenih institucija, CIK-a pa i međunarodne zajednice. Ja sam to vrlo jasno rekao i gospodinu Schmidtu subotu. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nešto slično kao što je bilo za Mostar, jednako je tako Ustavni sud u mogućnosti staviti neke odredbe van. Ja još uvijek vjerujem da ćemo promijeniti izborni zakon – poručio je Čović.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0.9 ° C
0.9 °
0.9 °
37 %
7.2kmh
40 %
Ned
1 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI