20.5 C
Mostar
Srijeda, 28 listopada, 2020

Đapo i Jozić o upisu djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Edita Đapo razgovarala je danas s ministrom pravde Federacije BiH Matom Jozićem o iznalaženju najbržeg načina za upis djece povratnika iz Sirije u matične knjige rođenih i državljanstvo BiH.

Đapo je pokrenula u PSBiH inicijativu da se status te djece što prije riješi, odnosno da se upišu u matične knjige i da dobiju državljanstvo BiH, na osnovu čega bi mogla ostvariti svoja osnovna ljudska i dječja prava, kao što su pravo na zdravstvo, školstvo i druga prava.

Tijekom sastanka rečeno je da je putem Ministarstva sigurnosti BiH osiguran povratak određenog broja žena s djecom iz Sirije. Kako je naglašeno, žene su državljanke BiH, ali ne posjeduju nikakve vanjske dokumente s činjenicama rođenja i podacima o roditeljima, tako da se mjesto i vrijeme rođenja ove djece, kao i krvna veza s roditeljem, odnosno majkom koja ima državljanstvo BiH, bez materijalnih dokaza ne može utvrditi.

Upozoreno je i na činjenicu da se na teritoriji Federacije BiH ne može izvršiti upis činjenice rođenja i državljanstva u matične knjige, dok u Republici Srpskoj i zemljama okruženja postoje zakoni kojima se na sudovima u vanparničnom postupku mogu riješiti ovakvi slučajevi.

Zaključenoje da je Vlada Federacije BiH zadužila Ministarstvo pravde Federacije BiH da hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH kako bi se utvrdila nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga.

Jozić upoznao je Đapo da je u pripremi Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH i da će taj prijedlog zakona vrlo brzo poslati na usvajanje prema Parlamentu FBiH, priopćeno je iz odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,980SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
20.5 ° C
20.5 °
20.5 °
57 %
2.1kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
19 °
Pet
18 °
Sub
20 °
Ned
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Kraš povlači čokoladu jer je moguće da su u njoj komadići stakla

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da se Kraševa čokolada s lješnjacima i grožđicama Finesse od 80 grama, povlači i opoziva zbog...