23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Dodijeljene nagrade na Natječaju Stopama pobijenih, za uzrast djece

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U okviru petodnevne manifestacije “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”, u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, dodijeljene su nagrade na ovogodišnjem Natječaju Stopama pobijenih, za uzrast djece.

Prvu nagradu dobila je Anđela Glavaš za literarni rad “Suze Širokog Brijega”, Marija Prlić dobila je drugu nagradu za video i glazbeni uradak, a ove godine treće mjesto pripalo je OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja za likovni rad na kojem je radila skupina učenika pod vodstvom Anđe Pavković.

U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu u subotu je održane krunica i misa zadušnica koju je predvodio župnik u Grljevićima don Ante Čarapina uz sumisništvo vicepostulatora Miljenka Stojića i nekolicine fratara.

Don Ante Čarapina u svojoj propovijedi govorio je o redovnicima i svećenicima, njihovoj ulozi te podsjetio na stradale u Hrvatskoj i BiH.

“Ovi ljudi, kojih se danas sjećamo, odabrali su svoj životni put, biti redovnici i svećenici. Odabrali su put Božji u svom životu, put siromaštva, poslušnosti i čistoće, put koji na prvom mjestu ima za cilj kraljevstvo nebesko, put prema Bogu koji ih čeka, kojeg su susreli i za kojim su krenuli. Pogledajmo samo ovu brojku ili brojku svih stradalih u Drugom svjetskom ratu: četiri biskupa, 506 svećenika i redovnika, a 31 redovnica u Hrvata, i u Hrvatskoj i u BiH. Danas cijela BiH ima svega 553 svećenika. Da se danas dogodi onakav pokolj i progon, mogli bismo navesti zadnju Isusovu rečenicu iz evanđelja: ‘I bijahu kao ovce bez pastira’. U tome vremenu bilo je upravo ovako”, istaknuo je uz ostalo don Ante Čarapina.

U nedjelju u 17 sati očekuje se dolazak sudionika “Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa, gdje će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca, te nazočiti krunici i misi u samostanskoj crkvi.

Na sam dan obljetnice, u utorak 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, a zatim će biti održana misa zadušnica koju će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI