9 C
Mostar
Nedjelja, 1 studenoga, 2020

Dodik: Odlučni smo da zaštitimo prava Hrvata i da to suprotstavimo građanskom konceptu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je za “Pink” kako je sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima i pitanjima u BiH za koja je Hrvatska zainteresirana.

-Hrvatska je, kao i Srbija, potpisala Daytonski mirovni sporazum pa je, samim tim, i jamac provođenja tog sporazuma. Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i na taj način diskvalificirala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promovira interese muslimana – rekao je Dodik.

Podsjetio je kako još nije formirana Vlada Federacije, što najviše pogađa Hrvate, jer nisu u stanju dobiti pomoć i ono što im pripada. Rekao je kako je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to “uradio Ured visokog predstavnika u BiH”.

-To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj dogodilo i to da se, u procesu ulaska u Europsku uniju, Hrvatska morala da se odrekne uticaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo vrijeme kada su Muslimani u BiH najviše uradili na razvlašćivanju Hrvata od strane Muslimana – kazao je.

Dodik je naveo kako je to iskoristila i međunarodna zajednica da bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip jedan čovjek – jedan glas, koji bi omogućio potpunu dominacijiu Bošnjaka, “a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja”.

Dodik je kazao kako je takve namjere prepoznala vlast u Zagrebu, što je zaključio iz razgovora s Milanovićem i Plenkovićem.

-Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sugovornika čuo interes da se zaštiti konstitutivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u RS-u i da to suprotstavimo individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Europske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini – rekao je, između ostalog, Dodik za TV “Pink”.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,020SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
9 ° C
9 °
9 °
93 %
1.5kmh
0 %
Ned
21 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
22 °
Čet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI