15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Dodik: U prvom tjednu prosinca bi mogla biti izabrana Vlada RS-a

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon konzultacija s parlamentarnim strankama u tom entitetu, izjavio kako očekuje da bi u provom tjednu prosinca mogla biti izabrana nova vlada RS-a.

Dodik je kazao da je na konzultacije pozvao sve političke stranke koje imaju svoje predstavnike, zastupnike ili zastupničke grupe u Narodnoj Skupštini RS-a, da se odazvao značajan broj njih, te se predstavnici SDS-a, PDP-a i još jedne stranke iz oporbe nisu pojavili.

– Svi ostali jesu – kazao je Dodik, dodajući kako je predmet razgovora bilo utvrđivanje prijedloga za mandatara, a SNSD je predložio Radovana Viškovića. Dodik kaže da za njega ima sigurna skupštinska i zastupnička većina od 53 zastupnika koji će glasovati za izbor i potvrdu Radovana Viškovića za mandatara.

– Sutra ću, u skladu s Ustavom, njemu uručiti mandat za sastav nove vlade. Vlada se može sastaviti onda kada se formira Vijeće naroda, a Vijeće naroda se formira idući tjedan. Očekujem da bi mogli izaberati vladu u provom tjednu prosinca – kazao je Dodik. On je naveo da jedan broj ministara, koji su imali već do sada dva mandata, neće moći nastaviti.

– Smatramo da su dali značajan doprinos i trebale bi se uvesti neke nove snage – kazao je predsjednik RS-a. Za današnje konzultacije kaže kako su bile opsežne, te su razgovarali, ne samo o imenu mandatara, nego i o politikama koje žele provoditi. Dodao je kako dolazi teško vrijeme izazova, ali da je RS pripremljena na takve izazove i nastavit će provoditi svoje politike. Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da MAP ne postoji, da to nije nikada usvojeno.

– Usvojen je Program reformi, koji predviđa da postoji određeni oblik suradnje sa NATO-om. To je u redu, to nije ništa sporno. Ono što se neće dogaditi jeste članstvo u NATO-u. Mi nismo ti koji dijele programske vrijednosti s drugim političkim strankama – naveo je Dodik. Kaže da je i HDZ taj koji smatra da se BiH treba uključiti u NATO. – Ali mi s HDZ-om na tim pitanjima ne oštrimo i ne zatežemo. HDZ će uvijek to reći, ali neće smatrati obveznim da nama nametne svoj stav. SNSD sigurno neće potpisati nikakav koalicijski niti programski sporazum s drugim političkim strankama. Za tim nema potrebe – naveo je Dodik.

Upitan u vezi s Pokretom za državu i izborom izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da ga poruke koje je dobivao u posljednje vrijeme od novoizabranog potpredsjednika iz bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića i potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda, upućuju na to “da pokušamo napraviti jedan novi oblik suradnje”.

– Spreman sam za to. Mi želimo da ljudi, bez obzira kojoj naciji pripadaju, osjete da Republika Srpska može pomoći u rješavanju njihovih komunalnih ili nekih drugih problema koje oni imaju. U tom pogledu ćemo koncipirati i razviti jedan program. Razgovarali smo s tim Pokretom. Mi smo upravo iz tog razloga ponudili mogućnost da oni sudjeluju u strukturi vlasti, o pojedinostima ćemo pričati – kazao je Dodik. Dodao je kako je njihova politika, što se tiče Doma naroda, koliko je on razumio, da su od oporbe tražili da jedan kandidat bude njihov, a jedna iz oporbe. 

– Očito nemaju dogovor te vrste, ili imaju, ne znam ni sam. Ono što znam jeste da njihovi kandidati neće glasovati za izaslanike koji će biti na listi SNSD-a, nego će imati svoj politički izbor i svoje političko glasovanje. Ja od njih nisam ni tražio da glasuju za kandidate SNSD. Poštujem njihov politički izbor da na taj način reagiraju u tom pogledu – naveo je Dodik.  

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI