Dom naroda – Nije prihvaćena informacija o mjerama za vrijeme stanja nesreće

Za razliku od izvještaja Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora uvezenih iz Kine, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na koncu jučerašnje izvanredne sjednice nije prihvatio većinom glasova Informaciju o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane epidemijom koronovirusa. Nije odobrena ni prateća Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom periodu, kao ni Izvještaj o postupcima javnih nabavki, s naglaskom na nabavke medicinske opreme od 16. ožujka ove godine, kada je stanje nesreće proglašeno.

Za prihvatanje ovih izvještaja glasala su 22 izaslanika, osam je bilo protiv a dva su bila uzdržana.

Jednoglasno je, međutim, prihvaćen zaključak koji je predložio delegat Žarko Vujović kojim Dom naroda poziva Koordinacijsko tijelo BiH formirano od Vijeća ministara BiH da što hitnije bude provedena raspodjela donirane medicinske opreme Bosni i Hercegovini.

Zaključak predložen od izaslanika Senada Ahmetovića da Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine bude preimenovan u odbor za provjeru javnih nabavki, kao i da mu bude produžen mandat do utvrđivanja svih činjenica vezanih za nabavku 100 respiratora, nije podržan većinom glasova. Nitko od izaslanika nije glasao protiv, ali su za Ahmetovićev prijedlog bila samo četiri člana Doma naroda, dok je 30 bilo suzdržano.

Please follow and like us: