-3 C
Mostar
Subota, 28 studenoga, 2020

Dr. Pranjić o koronavirusu: Ovo je ozbiljna opasnost na najvišem stupnju

Ako ovu izvanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet, pa i Bosnu i Hercegovinu, promatramo sa stajališta zdravlja i sigurnosti stanovništva, možemo je ocijeniti kao ozbiljnu opasnost na najvišem stupnju – kaže u razgovoru za Fenu liječnica medicine rada i bh. članica Međunarodne komisije za medicinu rada (ICOH) dr. Nurka Pranjić, koju je nedavno Svjetska zdravstvena organizacija imenovala kao člana za praćenje informacija o COVID-19.

Ona smatra da su, s obzirom na visok rizik širenja infekcije, u ovom trenutku najugroženiji radnici, ljudi koji moraju odlaziti na posao.

-Procjena opasnosti po zdravlje ili sigurnost radnika je na najvišem stupnju rizika, jer postoji visok rizik širenja infekcije. Zapravo, postoji opasnost da se inficirani teško razboli i umre, a da pritom ne postoji učinkovita profilaksa – cjepivo niti lijek. U ovakvoj situaciji krizni stožer postupa ispravno u cilju zadovoljenja dvije ključne preporuke: minimalna kretanja i minimalan broj izvršitelja na radnom mjestu uz adaptiranu organizaciju rada i fleksibilno radno vrijeme – pojašnjava dr. Pranjić.

S druge strane, sigurnost stanovništva i radnika nije moguća bez zdravstvenih radnika, farmaceuta, medijskih radnika, blagajnika i drugih zaposlenika u trgovinama hrane, trgovaca u marketima, pekara, mesara, socijalnih radnika, njegovatelja, policijskih službenika, carinika, vojnika, higijeničara, rudara, radnika u energetskom sektoru, vozača.

– Za njih ne vrijedi zabrana kretanja, moraju ići na posao i raditi u kontaktu i u skupinama bez odgovarajuće zaštitne opreme, povremeno i neki na terenu. To je razlog njihovog nemira i straha kad se vrate kući svojoj djeci, supružnicima, roditeljima – podsjeća dr. Pranjić.

Ističe kako je nužno napraviti najsigurniji model upravljanja organizacijom rada, te da rad treba dobro kreirati, kratkoročno i dugoročno planirati, jer, kako smatra, virus se neće tako brzo zaustaviti.  

-Ja samo iskustveno predviđam i mislim da je ovo tek početak, a kao čovjek bih željela da je ovo vrhunac i da nas najgori ishodi zaobiđu. Zato moramo sačuvati resurse svoje obrane na prvoj liniji, heroje radnike, i naravno održati odgovornost svih nas da postupamo prema preporukama -naglasila je.

Koronavirus je, prema njenim riječima, biološki rat svjetskih razmjera. S druge strane, potencijali i slabosti neprijatelja COVID-a 19 još traže puno odgovora znanstvenika i potrebna znanja o liječenju, a to je tek u jednoj empirijskoj fazi.

-Ranije je to bio agens koji je napadao slijepe miševe, a bio bezopasan za čovjeka. Nedovoljno je znanstvenih potvrda da je cjepivo nadišlo eksperimentalnu fazu i potvrdu kliničkih studija da je sigurna za upotrebu uz odsustvo značajnih neželjenih reakcija. Mišljena sam da poslije smirivanja situacije sa novim koronavirusom nikad više ništa neće biti isto – kaže dr. Pranjić.

Upozorava također da se s aerozagađenjem i klimatskim promjenama zadnjih desetljeća razvila globalizacija vektora virusnih bolesti ptica, svinja, jelena, labudova, slijepih miševa, pacova i drugih. To je već sada dovelo do epigenetskih promjena i mutacija starih u nove viruse koji prijete čovječanstvu epidemijama i pandemijama novih virusa koji razvijaju nove smrtonosne infektivne bolesti.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
65FollowersFollow
5,330SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-3 ° C
-3 °
-3 °
92 %
0.5kmh
0 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
10 °
Uto
11 °
Sri
7 °

NAJNOVIJE VIJESTI

U utakmici Wolfsburga i Werdera čak osam golova

Nogometaši Wolfsburga na svom su terenu svladali Werder sa 5-3 (3-2) u prvoj uakmici 9. kola njemačkog prvenstva, a hrvatski reprezentativac Josip...

VIDEO: Dnevnik RTV Herceg-Bosne

Prvi čovjek Vijeća ministara Zoran Tegeltija tvrdi kako je epidemija koronavirusa u BiH pod kontrolom, te je naglasio kako neće biti novom...

VIDEO: Epidemiološka situacija u Županiji Posavskoj

Nitko u regiji se ne može pohvaliti dobrim epidemiološkim stanje, a Posavska županija nije izuzetak. Širenje koronavirusa izaziva brojne probleme, a epidemiolozi...

VIDEO: SITARSKI: Petritschevi amandmani dekonstituiraju Hrvate u BiH

Panel-diskusija je održana je u Mostaru pod naslovom "Dekonstituiranje Hrvata - pretvaranje FBiH u bošnjački entitet", a uvodničari i sudionici su raspravljali...