18.9 C
Mostar
Utorak, 3 kolovoza, 2021

Europska unija donirala medicinsku opremu SKB-u Mostar

Primopredaja respiratora, ultrazvučnih aparata i druge zaštitne opreme koju je Europska unija donirala Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, upriličena je u ponedjeljak ispred Centra za urgentnu medicinu SKB-a Mostar.

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je tom prigodom kako Europska unija ovom donacijom još jednom želi pokazati da brine za Bosnu i Hercegovinu.

-Europskoj uniji zaista je stalo do BiH, do ove regije i zapadnog Balkana, a to znači da vas želimo vidjeti kao člana EU-a. Bilo je nekih zastoja, Bosna i Hercegovina nažalost je izgubila nešto vremena u zadnjih 15 godina, ali ja svakodnevno vrijedno radim kako bih ubrzao cijeli taj proces i nadam se da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme – istaknuo je Sattler.

Naveo je kako će se donirana oprema moći koristiti i nakon epidemije covida-19.

-Ovu vrijednu medicinsku opremu doniramo za građane Mostara i Hercegovine koja će im osim u borbi protiv koronavirusa moći poslužiti i nakon epidemije. Naša ulaganja su velika, s jedne strane pomažemo medicinskom sektoru kroz donacije medicinske opreme u iznosu od preko 7 milijuna eura, a s druge strane, pomažemo i gospodarstvu. Hercegovina je osobito pogođena jer je imala vrlo razvijen sektor turizma koji u posljednje vrijeme gubi mnogo novca, tako da smo aktivni i radimo i na tom polju te smo izdvojili 70 milijuna eura samo za sektor gospodarstva – kazao je Sattler.

Dodao je kako je BiH u cijelom ovom postupku i raznim programima koji su se provodili tretirana kao jedna od država članica Europske unije.

-To pokazuje solidarnost koju Europska unija ima prema BiH i to je samo još jedan dokaz da EU želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio svoje obitelji. U svim teškim vremenima, kada se sjetite i poplava i svih ostalih kriza, bili smo uz BiH, a možete biti sigurni da će tako i ostati – kazao je Sattler.

Veleposlanik Sattler također je poslao poruku, odnosno apel građanima da prate smjernice vezane za sprječavanje daljnjeg širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje, zdravlje svojih najbližih, ali i zdravlje cijele zajednice.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg kazao je kako je ovo samo dio pomoći koju EU daje Bosni i Hercegovini za sprječavanje širenja koronavirusa.

-Treba zahvaliti zemljama članicama EU-a što pomažu i ukupan gospodarski oporavak BiH, naše županije, a osobito oporavak turizma kao najpogođenijeg dijela gospodarstva u našoj regiji. Rekao bih da je Europska unija najlojalniji partner Bosni i Hercegovini i vjerujem da će ova oprema biti od velike pomoći za naš SKB Mostar – kazao je Herceg.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su dva respiratora namijenjena za HNŽ, a druga dva za Zapadnohercegovačku županiju, a s obzirom da SKB Mostar pokriva i to područje, svi respiratori ostat će u mostarskoj bolnici.

Osvrnuvši se na razvoj epidemiološke situacije u BiH, Kvesić je kazao kako je optimist i pored pogoršanja situacije.

-Situacija se ponovno usložnjava, svi skupa smo popustili u pažnji i koncentraciji, imamo porast broja pacijenata, ali vjerujem da ćemo to uspjet blokirati te uskoro ponovno stvari imati pod kontrolom – kazao je Kvesić.

Vrijednost doniranih respiratora je oko 177.000 maraka, nabavku opreme financirala je EU u okviru projekta kojeg provodi UNDP BiH, a osim Mostara, veleposlanik Sattler danas će posjetiti i Trebinje gdje će Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnici Trebinje uručiti dva respiratora i rendgen aparat.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
267FollowersFollow
9,860SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
18.9 °
17.9 °
63 %
1kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
36 °
Čet
31 °
Pet
32 °
Sub
35 °

NAJNOVIJE VIJESTI