12.9 C
Mostar
Petak, 30 listopada, 2020

Čelnici HRT-a i RTV Herceg Bosne potpisali ugovor o suradnji

Zagreb, 8. listopada 2020. – Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić i ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić potpisali su danas na Prisavlju ugovor o suradnji i nabavi radijskih i televizijskih programskih sadržaja između HRT-a i RTV Herceg Bosne iz Mostara.

Ugovor previđa suradnju u razmjeni programskih sadržaja iz područja kulture, zabave, umjetnosti te dokumentarnih i informativnih sadržaja te njime Hrvatska radiotelevizija nastavlja širiti suradnju s hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini.

„Iznimno mi je drago što HRT nastavlja širiti suradnju sa hrvatskim medijima u BiH, ovim ugovorom HRT ujedno pokazuje i brigu o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH. HRT to i inače svakodnevno čini kroz svoj radijski i televizijski program, a posebno kroz tjednu emisiju „Pogled preko granice“ i „Hrvati u BiH“ koja se emitira na našem Prvom i Četvrtom programu te na satelitu“, rekao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Dodao je kako je cilj sporazuma očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta i kulture, te daljnji opstanak više od pola milijuna Hrvata koji žive u BiH.

„Također mi je drago što ćemo i gledateljima HRT-a u Hrvatskoj moći ponuditi ono što je najvažnije iz života Hrvata koji žive izvan granica Hrvatske“, istaknuo je Glavni ravnatelj HRT-a.

Ravnatelj RTV Herceg Bosne Stipo Galić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istaknuvši kako će on pomoći u zajedničkom nastojanju ka boljem informiranju hrvatskog naroda s obje strane granice.

„Bez potpore HRT-a naš bi rad bio puno teži i puno složeniji. Svakako treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te Središnjem državnom uredu za Hrvatske izvan Republike Hrvatske i gospodinu Zvonku Milasu koji je od prvog dana i od same ideje bio za ovaj projekt.“, dodao je Galić.

Urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivo Kujundžić istaknuo je kako je hrvatski narod u BiH konstitutivan, kako naši ljudi ondje nisu iseljenici niti manjina, najveća su hrvatska zajednica izvan Hrvatske te stoga i zaslužuju najviše. „HRT je najjači medij u ovoj državi i mi ćemo im u tome najviše i pomoći“, rekao je Kujundžić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako ugovor ulijeva nadu u što bolje odnose RH s Hrvatima u BiH.

„Naš kontinuitet odnosa i suradnje na svim područjima života, obrazovanja, kulture, zdravstva, prometa, dakle svega onog što je potrebno za svakodnevni život svakog je dana sve bolji i sve intenzivniji. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH kao službeni jezik imaju hrvatski, ali on niti blizu nije kao druga dva službena jezika zastupljen u tri javna etera u BiH. Dapače, jako je podcijenjen i upravo ova suradnja jedan je od odgovora na zastupljenost, odnosno ravnopravnost hrvatskog jezika s druga dva službena jezika a samim time i na ravnopravnost Hrvata s ostala dva naroda u BiH.“, istaknuo je Milas.

Radiotelevizija (RTV) Herceg-Bosne najvažnija je bosanskohercegovačka javna radijska i televizijska ustanova na hrvatskome jeziku. Osnovana je 1992. godine uz neprekidni cjelodnevni radijski program dok je televizijski počeo s emitiranjem 1. srpnja 2019. godine nakon akvizicija nekoliko privatnih televizija. Televizijski studio smješten je u zgradi Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a raspolaže s informativnim deskom i digitalnim studijom, režijom te radijskim kabinama iz kojih se emitiraju cjelodnevni radijski i televizijski programski sadržaji.

Okosnicu televizijskog programa čini Informativni program koji povezuje mjesta gdje u većem broju žive Hrvati od Neuma do Žepča, a zemaljskim signalom pokrivaju više od polovice Bosne i Hercegovine. Mogu se pratiti uživo i putem kabelskih operatera te interneta.

Uz svoja dopisništva u Sarajevu i Mostaru, Hrvatska radiotelevizija će temeljem danas potpisanog ugovora o suradnji moći koristiti programske sadržaje iz područja kulture, zabave, umjetnosti, dokumentarne i informativne sadržaje s RTV Herceg Bosne, čije ekipe svakodnevno izvještavaju o najvažnijim događajima s cijelog teritorija BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
12.9 ° C
13 °
12.8 °
71 %
1kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
20 °
Uto
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

SKB Mostar nastavlja procedure za onkološke, neodložive i hitne pacijente

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar priopćila je kako nastavlja obavljati sve dijagnostičke, terapijske i operativne procedure i postupke za sve onkološke bolesnike...

ALARMANTNO U HNŽ-u: 273 novozaražene osobe, čak 184 u Mostaru

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe: žena iz Mostara rođena 1944. godine,...

HRVATSKA: 2772 novozaražene osobe, 20 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106....