13.9 C
Mostar
Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Gradonačelnik Kordić na konferenciji Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić predvodio je mostarsko izaslanstvo koje je sudjelovalo na međunarodnoj konferenciji “Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂”, održanoj u Sarajevu, izvijestili su u četvrtak iz Grada Mostara.

Na konferenciji su sudjelovali renomirani stručnjaci i stručnjakinje iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH koji su govorili o suvremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regiji.

Također, ovo je bio događaj na kojem su sudionici imali priliku upoznati i čuti poznata imena iz spomenute oblasti i steći dodatna znanja koja će se moći primjenjivati u svakodnevnom poslovanju.

Mostarsko izaslanstvo prisustvovalo je i zanimljivim panel raspravama o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, kao i o budućim planovima koji su u skladu s ciljevima Agende 2030.

Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom s Montan sveučilišta Leoben iz Austrije je rekao da bi se kreiranjem samoodrživih sustava na razini lokalne zajednice znatno ubrzala učinkovitost ovoga procesa.

  • Gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje su dva jako povezana sektora. Bitno je oba segmenta jačati na razini svake lokalne zajednice i imati mogućnost opskrbe tim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje, ali i smanjenja otpada prilikom proizvodnje – kazao je Sarc.

Irina Lazzerini, međunarodna ekspertica za održivu energiju, koja dolazi iz Beča u ime Tajništva Energetske zajednice, na konferenciji je govorila o izazovima i prilikama u procesu dekarbonizacije regije zapadnog Balkana.

Iskustvo tranzicije njemačke cementne industrije ka dekarbonizaciji predstavio je dr. Volker Hoenig, izvršni direktor društva VDZ Technology GmbH koje djeluje u okviru Udruženja njemačkih cementara (VDZ), a o spremnosti država regije zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju govorio je prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora bh. Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, navodi se u izvješću.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
13.9 ° C
13.9 °
11.8 °
76 %
6.7kmh
75 %
Čet
14 °
Pet
11 °
Sub
8 °
Ned
11 °
Pon
8 °

NAJNOVIJE VIJESTI