12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Grbo: Opasnost od pokretanja lavina na planinama, vozači neka budu oprezni na cesti

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Predsjednik Kluba spasilaca 2000. Pašaga Grbo upozorio je na latentnu opasnost od lavina, s obzirom da snijeg nije padao pod jakim vjetrom, da se nije normalno slegnuo, a planinarima i ostalim ljubiteljima prirode savjetuje da pričekaju s odlaskom na planine, a vozačima neka budu oprezni na cesti.

– Snijeg je vrlo pokretljiv i osjetljiv na opterećenje i dodir. Opasnost u planinama posebno predstavljaju neuređena i neoznačena područja. Planinarima predlažemo da pričekaju tri do četiri dana, da snijeg slegne, a i tada postoji opasnost od odrona, koje mnogi nazivaju lavinama. Kretati se samo po uređenim stazama na skijalištima i čekati najmanje 48 sati da se snijeg slegne i poveže – naglasio je Grbo u izjavi za Fenu.

Grbo također upozorava vozače na oprez i pozornost u vožnji, a izdvaja prometnice uz Lašvu ‘jer se snijeg nije imao za što vezati pa je ostao na lišću i samo treba čekati određenu težinu da ga pomakne’ , kao i rijeka Bistrica.

– Vozači trebaju biti jako oprezni u vožnji, ne zaustavljati se u kanjonima, pogotovo zbog lijepe fotografije, neka zaborave na to – rekao je.

Lavina je međunarodni naziv za snježni tobogan, a javlja se na padinama s nagibom većim od deset stupnjeva (vrlo blaga padina), ali i na padinama do šezdeset stupnjeva. Postoje lavine rahlog snijega, te slabog snijega (pri niskim temperaturama zraka) koji se guši i nastaje pretvaranjem snježnih pahuljica u prašinu), zatim pločaste lavine i vlažne, odnosno mokre lavine koje postižu veliku težinu.

Lavine su česte na Bjelašnici, Treskavici, Prenju (jedan od najopasnijih i samo rijetki i najbolji poznavaoci tamo idu zimi), Visočici, Magliću. Među rizičnim zimskim uvjetima je i Jahorina, gdje je zbog vremenskih nepogoda tijekom Olimpijskih igara 1984., kako je podsjetio Grbo, spust nekoliko puta odgađan, a snježna masa odnosila je konstrukcije postavljene za kamere za snimanje dionica spusta. .

U lokalnoj terminologiji prije su se koristili različiti izrazi za lavinu, koji se još uvijek koriste u određenim ruralnim područjima. Tako npr. koristili izraze usov i plaz, pa se govorilo ‘usov ga je pokupio i zatrpao snijegom’.

Klub spasilaca 2000 Sarajevo osnovan je 2000. godine. Raspolaže opremom za spašavanje u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a raspolaže i terenskim vozilima što doprinosi kvalitetnijem i učinkovitijem radu spašavatelja.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
12.7 ° C
12.9 °
12.7 °
87 %
4.1kmh
100 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI