4.4 C
Mostar
Srijeda, 19 siječnja, 2022

Grude dobivaju edukacijsko-rehabilitacijski centar za mlade s poteškoćama

U Sovićima u općini Grude, kraj Osnovne škole fra Stipana Vrljića uskoro počinje prva faza izgradnje edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju kojih u ovoj općini, prema analizama s terena, ima više od trideset. Centar bi s eksperimentalnim radom trebao početi 2023. godine.

Ugovor o izvođenju prve faze građevinskih radova, u vrijednosti od 274.719,00 maraka bez PDV-a, potpisali su početkom ovog tjedna načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i direktor poduzeća G.P.B. d.o.o. Čitluk Ivan Bevanda.

Na području Općine Grude više od trideset mladih i djece s poteškoćama u razvoju

-Spoznaja o potrebi izgradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra proizišla je iz činjenice kako je na području Općine Grude evidentan broj mladih osoba predškolske i školske djece i ostalih uzrasta s određenom težinom invaliditeta, odnosno potreba – kazao je u razgovoru za Fenu načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Prema njemu dostupnim podatcima te izvršenim terenskim analizama, na području te općine ima više od trideset mladih osoba s različitim stupnjevima invalidnosti i različitim potrebama za pomoć.

Izgradnja ovakvog centra, smatra on, uvelike bi pomogla roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, budući da su do sada svoju djecu vodili u slične centre u okruženju.

-Iako je ovaj centar prvenstveno namijenjen potrebitima s područja Gruda, on će biti otvoren i za sve kojima usluge takvoga centra budu potrebne- kaže Grizelj.

Po njegovim riječima, izrađeno je projektno rješenje koje je veličinom i sadržajem dimenzionirano prvenstveno za potrebe mladih s područja općine Grude.

-Prema mišljenju stručnih osoba iz ovog područja, takav jedan prostor površine 550 m2 s predviđenim učioničkim, fizioterapeutskim, radno terapeutskim, senzorskim i drugim sadržajima bi trebao biti dostatan za pružanje usluga ciljanoj skupini- ocjenjuje načelnik Općine.

Za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog Centra Vlada RH izdvojila oko 160 tisuća maraka (600 tisuća kuna)

Načelnik općine Grude kaže kako je već osigurano građevinsko zemljište, pribavljena projektna i druga potrebna dokumentacija, te potpisan ugovor za izgradnju prve faze koja podrazumijeva izvođenje grubih građevinskih radova (zemljani radovi, zidarski radovi, betonski radovi i dr.)

Napominje da su za tu fazu izgradnje osigurana i financijska sredstva, a njezin završetak se očekuje do kraja ove godine, dok su za drugu fazu radova, čiji se završetak očekuje krajem 2022 godine, djelomično osigurana sredstva.

Naime, za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade Vlada Republike Hrvatske izdvojila je oko 160 tisuća maraka ili 600 tisuća kuna, dok će ostala sredstva osigurati Općina Grude.

Dodaje kako će se paralelno s drugom fazom odvijati administrativno organizacijsko i personalno pripremanje centra te da bi tijekom 2023. godine Edukacijsko – rehabilitacijski centar trebao krenuti s eksperimentalnim radom.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
383FollowersFollow
13,200SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
4.4 ° C
4.9 °
-1.1 °
39 %
0.9kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
6 °
Pet
5 °
Sub
4 °
Ned
2 °

NAJNOVIJE VIJESTI