8.7 C
Mostar
Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Gudeljević prezentirala uspjehe BiH u odgovoru na izazove HIV-a i AIDS-a

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević obratila se na Regionalnom sastanku za borbu protiv HIV-a i tuberkuloze država jugoistočne Europe.

Povod obraćanja ministrice Gudeljević je sastanak o temi dostupnosti, kvalitete, nabave, registracija, cijene i primjene antiretrovirusnih lijekova u liječenju HIV-a i AIDS-a u državama regije koji je održan na inicijativu Regionalne mreže populacija za borbu protiv HIV-a i tuberkuloze u jugoistočnoj Europi (SEE CRN).

Ministrica se osvrnula, u obraćanju, na uspjehe Bosne i Hercegovine u odgovoru na izazove HIV-a i AIDS-a u proteklom razdoblju i potporu Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije  koja je rezultirala niskom incidencom i prevalencom HIV-a u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrenulo je 2018. godine dodjelu grant sredstava iz proračuna Bosne i Hercegovine, za sufinanciranje projekata u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina razvila je tijekom 2020. i 2021. novi Protokol o testiranju na HIV i nove Kliničke vodilje za liječenje HIV-a i AIDS-a, u suradnji sa organizacijom Partnerships in Health, relevantnim ministarstvima zdravstva, stručnjacima i ostalim akterima.

Ministrica Gudeljević iskazala je zahvalnost Harvard Global Health institutu za suradnju i istakla spremnost Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za buduće zajedničke napore u okončanju epidemije HIV-a na našim prostorima.

Regionalnom sastanku prisustvovali su predstavnici Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije,saopćeno je iz Kabineta ministrice Gudeljević.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
39 %
1kmh
0 %
Ned
11 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
9 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI