21.6 C
Mostar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Gudeljević primila u nastupni posjet veleposlanika Italije u BiH Marca di Ruzza

Ministrica Ankica Gudeljević primila je u nastupni posjet veleposlanika Republike Italije u BiH Marca di Ruzza.

Na početku sastanka ministrica Gudeljević je poželjela dobrodošlicu novoimenovanom veleposlaniku Italije u BiH a sugovornici su istaknuli suradnju koja je uspješna u mnogim oblastima iz nadležnosti Ministarstva.

Ministrica je zahvalila na suradnji i prenesenom iskustvu kada je riječ o borbi protiv COVID 19 kao i na pomoći liječnika iz Italije što je u trenutku njihova dolaska u BiH bilo veoma dragocjeno.

Razgovaralo se i o socijalnom osiguranju. Radi zastarjelosti preuzete Konvencije o socijalnom osiguranju, prevaziđeni su realni temelji za primjenu većine odredbi pomenute konvencije i u tom smislu je zaključeno da je neophodno početi proces pregovaranja u vezi zaključivanja novog sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

Istaknuta je uspješna implementacija Sporazuma o suradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije koji je stupio na snagu 2015. godine.

Veleposlanik Marco di Ruzza je zahvalio na podršci BiH da Venecija i njena Laguna ostanu na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Di Ruzza je informirao ministricu Gudeljević da je Italija oformila grupu (Task Force) koja ima za cilj da se bavi zaštitom kulturnih dobara od rizika od prirodnih katastrofa a u čijem sastavu su i predstavnici Karabinjera. Najavio je dolazak u BiH i predstavljanje rada i mogućnosti suradnje u ovoj oblasti u suradnji s MCP BiH.

Kada je u pitanju oblast mobilnosti i mladih, između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, trenutno u proceduri nema ugovora o suradnji, te je zaključeno da se razmotri iniciranje zaključivanja jednog sporazuma iz ove oblasti u cilju razmjene informacija i mišljenja vezanih za pitanja mladih, istraživanja, izrade propisa i povezivanje omladinskih organizacija dviju država i drugih, a s ciljem unapređenja obostranih odnosa i jačanja suradnje u oblasti mladih između dvije države.

Jedna od tema razgovora bila je i uvođenje talijanskog jezika u redovni školski plan rada. Ministrica Gudeljević je naglasila da će inicijativu o uvođenju talijanskog jezika u nastavni proces proslijediti svim obrazovnim razinama na razmatranje. Inicirala je i pokretanje aktivnosti u cilju suradnje institucija posebno u oblasti istraživanja suradnje znanstvenih institucija posebice u oblasti novih tehnologija, priopćeno je iz MCPBiH.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,900SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
oblačno
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
68 %
1.3kmh
87 %
Sri
31 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
27 °
Ned
23 °

NAJNOVIJE VIJESTI