15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

HBŽ: Skupština razmatrala nacrt proračuna za 2023.

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) na prvoj izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Tomislavgradu s 14 glasova usvojila je zaključak kojim nacrt županijskoga proračuna za 2023. godinu u iznosu od 116.626.706 maraka može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Županijski ministar financija Draško Dalić kazao kako je nacrt proračuna rađen na temelju smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2023. – 2025. godine i Dokumenta okvirnog proračuna za isto razdoblje koji predviđaju visinu prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za 2023. godinu kojih su se dužni pridržavati svi proračunski korisnici.

Proračunski korisnici su, kazao je Dalić, dostavili svoje zahtjeve s određenim rokom tako da ukupan nacrt proračuna za 2023. godinu iznosi 116.626.706 maraka od čega je 108.917.222 maraka proračunskih sredstava, a ostatak se odnosi na vlastite i namjenske prihode te potpore i donacije.

– Iz dostavljenih zahtjeva vidljivo je da je većina proračunski korisnika i pored uputa nastavila, po nama, s nerealnim iskazivanjem financijskih zahtjeva koji ne prate odgovarajuća obrazloženja ili su nedovoljno obrazložene pozicije na kojima su planirani tekući rashodi i kapitalni izdaci – obrazložio je Dalić.

Na samom početku današnje sjednice izglasan je zaključak kojim se Jozi Ćosiću, predsjedatelju Skupštine HBŽ-a u starom sazivu, daje ovlaštenje da predsjedava Skupštinom do izbora novog rukovodstva.

S time se nisu složili zastupnici HNL-a, SNSD-a, HDZ-a BiH i HRS-a, koji su ukazali na nelegalnost takve odluke.

– Mi nismo ni dovršili konstituirajuću sjednicu. Izbor rukovodstva Skupštine Hercegbosanske županije namjerno se blokira jer pojedinci koji su bili u prošlom sazivu ovoga doma, a činili su većinu, ne žele napustiti vlast te se svim silama bore da usvoje proračun i da nastave daljnju trgovinu – izjavio je predsjednik HNL-a Josip Perić.

Ćosić je istaknuo je da se Skupština konstituira kada sva tri naroda predlože imena u rukovodstvo Skupštini.

Podsjetio je da je Klub Hrvata na svojoj prvoj sjednici većinom glasova predložio njega u skupštinsko rukovodstvo, dok Klub Bošnjaka i Klub Srba nisu dostavili imena svojih kandidata.

Oglasio se i dosadašnji predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, koji je izabran u novi saziv županijske skupštine, kazavši kako je netko morao preuzeti političku odgovornost.

– Život u županiji treba se nastaviti i kroz ovaj zaključak dano je ovlaštenje nekome zastupniku da saziva sjednicu, formira dnevni red i vodi njome. Logično je da to bude netko tko je dobio naklonost većine u Klubu Hrvata te je predložen za člana skupštinskog rukovodstva, a to je  Jozo Ćosić – kazao je u Vukadin.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI