0 C
Mostar
Nedjelja, 17 siječnja, 2021

HDZ BiH: Nakon usvojanja proračuna u zakonske okvire vratiti i pojedine institucije

Potvrđivanjem proračuna u Domu naroda PS BiH napokon je završen proces usvajanja proračuna Bosne i Hercegovine koje je Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo financija i riznice BiH pripremilo i prilagodilo novonastalim socijalnim i ekonomskim okolnostima. Dugotrajan proces oko usvajanja proračuna trebao je već odavno biti završen i institucionalno potvrđen. Pokušaji nezakonskih intervencija u isti nisu smjeli biti dopušteni, bez obzira na pokušaje pojedinih političkih opcija da se takvo što institucionalno provuče. Takvo što je nedopustivo i neće imati potporu legitimnih predstavnika hrvatskog naroda na bilo kojoj razini, poručuju iz HDZ-a BiH.

-Usvajanje usuglašenog proračuna u oba doma Parlamentarne skupštine BiH jamči prijeko potrebnu financijsku stabilnost i funkcioniranje državne razine i njenih institucija. Nikakva reteriranja, urgiranja, kao ni završavanja ni u jednome trenutku nisu bila potrebna.

Inzistiranje na zakonski utemeljenom proračunu je dokaz vladavine prava i poštivanje zakonskih normi koje jasno propisuju procedure usvajanja proračuna. Podsjećamo, ministar Bevanda, kao i dužnosnici HDZ-a BiH već preko osam mjeseci pozivaju na usvajanje prijedloga proračuna koji je ignoriran. Uz sve nedaće pandemije koje susna le ovu zemlju i s kojima se suočavamo i dalje, HDZ BiH je pokazao neupitnu odgovornost unatoč raznim pokušajima i manipulacijama javnosti.

Nadamo se da će usvajanje proračuna unijeti novu dinamiku u trenucima raznih izazova s kojima se i dalje suočavamo. Pomoć državne razine ne smije izostati ni u jednome trenutku prema entitetskim, županijskim i gradskim/općinskim razinama s obzirom na teret epidemije koji upravo najniže razine vlasti najviše i podnose. Također, pozivamo strane koje participiraju u izvršnoj vlasti na državnoj razini da konačno iskažu spremnost i odgovornost da i ostale zakonski neutemeljene institucije i procese vratimo u legalne pravne i zakonske okvire. Ne smijemo i nećemo dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju SIP-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces koji slijedi u ovoj godini, kao i u svim budućim razdobljima – zaključili su u HDZ-u BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,490SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0 ° C
0 °
0 °
69 %
3.1kmh
40 %
Ned
-1 °
Pon
2 °
Uto
6 °
Sri
6 °
Čet
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI