6.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Herceg: Moj trud potvrđen presudom Ustavnog suda

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Ustavni sud Federacije BiH donio je presudu kojom je utvrđeno da nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općinama Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža, koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu. promjenom ponderiranja Kantona Sarajevo.

Komentirajući ovu presudu, koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čije izmjene već godinama traže sve ostale županije u FBiH, predsjednik Vlade Hercegovine -Neretvanski župan (HNŽ) Nevenko Herceg izjavio je za Fenu da je Sarajevo neopravdano u povoljnijem položaju u odnosu na sve ostale sredine u Federaciji te da je sada konačno i sudski potvrđeno njegovo argumentirano nastojanje koje će, kako je ocijenio, donijeti boljitak. na cijelu Federaciju.

– Ponekad mi se činilo da sam prilično usamljen u javnom prostoru kada govorimo o ovoj temi. Da budem sasvim izravan, drago mi je da su moji kolege iz drugih županija napokon otvorili oči i javno progovorili u ključnom trenutku. Zajedno smo pokazali da niti jedna županija, osim one povlaštene, ne pristaje na ovakve diskriminatorne zakonske odredbe – rekao je Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o raspodjeli javnih prihoda HNŽ izgubio gotovo jedan i pol godišnji proračun.

– To je novac s kojim smo u proteklih petnaest-šesnaest godina uspjeli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još snažnije poboljšati materijalni status naših proračunskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone. , prometnoj povezanosti, zatim u obrazovanju, znanosti, kulturi i sportu… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnog suda FBiH i očekujem brzu provedbu usvojenih, a evo i sudski potvrđenih amandmana. predmetnom zakonu, jer raspodjela javnog novca više ne smije biti diskriminirajuća iu korist samo jednog upravnog područja u FBiH, što je bilo obilježje i bivšeg sustava, odnosno bivše države – rekao je Herceg.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
6.9 ° C
6.9 °
6.9 °
49 %
4.1kmh
75 %
Sub
7 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI