19.9 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

HNS: Dom naroda je zadnja institucionalna brana unitarističkim ciljevima

Posljednji pokušaji nametanja unitarističke agende i promptnim najavama ukidanja Doma naroda Federacije, ili značajnog smanjivanja ovlasti ovog doma, je prije svega protuustavan čin koji nikada neće proći u ovakvim okolnostima. U heterogenim društvima institucionalno snažni gornji domovi postoje s razlogom upravo kako bi unitarističke tendencije kakve se opet iznova nameću bile spriječene. Jasno je da pojedinci takve izjave daju u dnevno političke svrhe, ali koje u svojoj pozadini kriju opasne namjere i rušenje ustavnog i institucionalnog poretka što je u najmanju ruku nedopustivo i zahtijevamo reakciju na ovakve činove.

-Sve dok postoji neriješeno hrvatsko nacionalno pitanje, drugi dom i na državnoj, a pogotovo na federalnoj razini služi kao mehanizam zaštite nacionalnih interesa. Ukidanjem federalnog Doma naroda, Federacija bi i „de facto“ i „de iure“, postala bošnjački entitet što naravno nikada neće zaživjeti. Jasno je da u takvim okolnostima Dom naroda ostaje zadnja institucionalna brana da se gruba sustavna diskrimancija nad Hrvatima spriječi. Upravo iz toga razloga unitarističke političke snage žele legalizirati trenutno nelegalan sastav Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH).
Također, Ustav BiH predviđa dva entiteta koja su u svojoj osnovi institucionalno asimetrično postavljeni, RS kao centraliziran i Federacija BiH kao decentraliziran i federalno konstruiran entitet te je i uloga gornjih domova drugačije dizajnirana. Hrvatski narodni sabor smatra da i Vijeće naroda RS treba institucionalno postojati, iako je njegova uloga značajno drugačija od Doma naroda na državnoj razini i Federaciji BiH i nije predviđena Daytonskim sporazumom. U trenutku kada se hrvatskom narodu napokon omogući legitimno predstavljanje i puna jednakopravnost kako je to zajamčeno Ustavom BiH stvorit će se preduvjeti da Dom naroda više nije institucionalna potreba. Stvaranjem federalne izborne jedinice koja bi bila politički, pravni i institucionalni jamac konstitutivnosti i legitimnosti za hrvatski narod bila bi napravljena pretpostavka za ukidanje drugog doma, jer za njegovo postojanje više ne bi bilo nikakve potrebe. Trbuhozborci i megafoni unitarističke i radikalne politike također bi trebali praviti jasnu distinkciju između federalnih jedinica i izbornih jedinica prije nego nastave pokazivati vlastito ne poznavanje složenosti vlastite zemlje, ali i njenog Ustava. U globalno vrijeme, kada je internet svima široko dostupan to je valjda minimum, kad već nemaju kapacitet da ponešto i sami pročitaju – navodi se u priopćenju HNS-a BIH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
19.9 ° C
19.9 °
18.4 °
77 %
0.9kmh
69 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
36 °

NAJNOVIJE VIJESTI