Inspekcija počela primjenjivati represivne mjere zbog kršenja epidemioloških mjera

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u razgovoru za Fenu da je inspekcija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zadnjih mjesec dana u FBiH, s preventivnog i korektivnog modela rada, nažalost, prešla na represivni.

Kazao je da je analiza subjekata koji su kršili epidemiološke mjere – nenošenjem maski, ne držanjem fizičke distance i ne korištenjem dezinfekcijskih sredstava za klijente – pokazala je da su to uglavnom ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine.

-Po posljednjoj naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, osim prekršajne postoji i krivična odgovornost za pravne i fizičke osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Ta odluka ima uporište u članovima 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH koji za one koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije predviđa do godine zatvora – istaknuo je Ajdinović.

Pojasnio je kako će, na osnovu zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u suradnji s policijom cijeniti hoće li podnositi izvještaj nadležnim tužiteljstvima ukoliko bude sumnje na počinjenje krivičnog djela.

Ajdinović je naveo da FUZIP, u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano vrši pojačane inspekcijske poslove po pitanju borbe protiv koronavirusa i zaštite stanovništva.

-Na području FBiH zajedno s županijskim i gradskim inspekcijama ima ukupno 60 inspektora. U posljednjih 15 do 20 dana bili smo primorani izricati i prekršajne naloge gospodarskim subjektima zbog kršenja preporuka Zavoda za javno zdravstvo i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva – rekao je Ajdinović.

Precizirao je kako je u tome vremenu izvršeno više od 1.500 inspekcijskih nadzora i izrečeno skoro 1.000 rješenja o otklanjanju nedostataka.

-To podrazumijeva da smo sa svim raspoloživim kapacitetima bili prisutni na terenu, i u kasnim noćnim satima u ugostiteljskim objektima – kazao je Ajdinović.

Please follow and like us: