Izetbegović najavio povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu i optužio Hrvate za teror ‘manjine nad većinom’

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nije realno očekivati ozbiljne daljnje pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH, dok se ne implementiraju izborni rezultati iz 2018. godini, jer već dvije godine nije formirana vlast na federalnoj razini. Dodao je da to podrazumijeva i popunu Ustavnog suda FBiH.

Izetbegović je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem podsjetio da se sve presude Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju implementirati.

Smatra kako je bolje sve to odgoditi dok se ne završe lokalni izbori, jer i ako osmisle i najbolje rješenje, druge stranke neće biti zadovoljne.

-Naizgled su te presude u koliziji, ali nisu, jer inzistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, to je građanski i etnički princip. Mogući dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa, a time i stabilnu BiH – poručio je Izetbegović.

Istaknuo je kako SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja, a da ga dvije trećine zastupnika moraju prihvatiti u Zastupničkom domu, kao i izaslanici u Domu naroda.

Kazao je kako ga prije toga moraju prihvatiti i koalicijski partneri SDA, a to su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost.

Poručio je kako će SDA inzistirati na primjeni Ustava BiH te da domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao zastupnički domovi.

-Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni i štititi vitalni nacionalni interes. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti bez obrazloženja sve što zastupnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom – istaknuo je Izetbegović.

Naglasio je kako je rješenje izbora u Mostaru izgledalo nerješivo, ali da je riješeno.

-To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnoj razini, obesmišljava same izbore. Čemu onda izborni zakon, ako nećemo implementirati rezultate izbora – kazao je. Naglasio je da nema nikakvog razloga da se ne popuni Ustavni sud FBiH.

Please follow and like us: