4.2 C
Mostar
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Konferencija o djelu Marka Marulića okupila znanstvenike iz BiH i Hrvatske

U povodu 500. obljetnice tiskanja Marulićeva djela “Judita” u Mostaru je u petak organizirana 8. međunarodna znanstvena konferencija “Identiteti – kulture – jezici” čija je ovogodišnja tema “Marko Marulić i njegovo doba”.

Konferencija je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a okupila je znanstvenike iz BiH i Hrvatske.

Prodekan za organizaciju i razvoj tog fakulteta Mate Buntić naglasio je kako je današnji skup prilika za neke nove spoznaje unutar Marulićeva lika i djela i to na fakultetu čija je misija, uz ostalo, i njegovanje hrvatske kulturne baštine.

  • Danas će biti prilike vidjeti neke nove spoznaje unutar Marulićeva lika i djela i naravno istaknuti Marulićevu aktualnost i za naše današnje prilike, a mjesto svega toga je Filozofski fakultet kao srce Sveučilišta u Mostaru koje na osobit način ima misiju njegovanja hrvatske kulturne i identitetske baštine, a pritom, naravno, proučavajući i ove nama susjedne identitete – kazao je Buntić u izjavi za novinare.

Po riječima Slobodana Prosperova Novaka, koji je imao uvodno izlaganje o temi “Hrvatska nacionalna svijest u Juditi Marka Marulića i njezina današnja simboličnost”, kazao je kako nije sve sa Markom Marulićem tako dobro “kao što bi mi htjeli i kao što se mi pravimo da je dobro”.

  • Nemojte zaboraviti da je samo prije dva tjedna objavljen u velikoj nakladi prijevod ‘Judite’ na takozvani suvremeni hrvatski jezik. To je doista takozvani suvremeni jezik kada se Marulićevu “Juditu” prevede na taj jezik i kada ministri stanu iza tog projekta i kada se nitko ne usudi reći da je to najveća svinjarija koja je napravljena i da, ako je Vuk Karadžić negdje na nebu pa to gleda, bit će jako, jako sretan – naglasio je Prosperov Novak.

Naveo je i da je prije pet godina Marko Marulić doslovno ‘izbačen’ iz hrvatskih škola te da je trebalo puno napora pa da se vrati u te škole i da se vrati u kurikul.

Ocijenio je kako se Marka Marulića ne smije prevoditi te da nije veličina Marka Marulića u mogućnosti da ga djeca razumiju nego upravo da ga ne razumiju jer, kako je kazao, “simboli se ne moraju razumjeti, simboli su nešto više”.

  • Mislim da je aktualnost Marka Marulića puno veća nego što mi to znamo i vidimo, a posebno zato što je povezana s najranijom nacionalnom sviješću kod Hrvata, što nije često promišljano – zaključio je Prosperov Novak.

Neke od tema izlaganja na konferenciji su i “Djela Marka Marulića u Franjevačkom samostanu – dubrovački kontekst oca
hrvatske književnosti”, “Epske poredbe u Juditi”, “Marko Marulić u kontekstu antičkih i srednjovjekovnih teorija o pravednome ratu i miru” te “Marulićeva Judita – oličenje čednosti i ljepote”.

Organizator konferencije je Filozofski fakultet SUM-a, a suorganizatori su Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bistrice i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
57 %
1.3kmh
4 %
Pon
11 °
Uto
8 °
Sri
10 °
Čet
6 °
Pet
6 °

NAJNOVIJE VIJESTI