17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Konferencija o suradnji civilnog sektora i gradskih vlasti kako bi izgradili bolji Mostar

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Poziv za dodjelu grantova za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti predstavljen je na konferenciji “Sinergijom do pravednijeg i pristupačnijeg grada Mostara”.

Grantovi za zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života, dodjeljuju se u okviru trogodišnjeg projekta “Mostar – Prostori koji pokreću”.

Projekt financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna i nevladina organizacija People in Need (PIN).

– Pokretanje inovativne zajedničke sheme bespovratnih grantova važna je prekretnica u ovom projektu. Program će povećati suradnju između civilnog društva i lokalne uprave, okupljajući ih kako bi zajednički rješavali probleme s kojima se suočavaju ranjive skupine – kazala je šefica političkog tima pri Britanskom veleposlanstvu u Sarajevu Helen Flewker.

Dodala je kako pravi razvoj grada predvođen građanima zahtjeva suradnju između civilnog društva i lokalnih vlasti.

– Drago nam je što tu suradnju možemo podržati na ovaj način. Kroz naš projekt očekujemo stvaranje platforme za dugoročnu suradnju i uspostavljanje inovativnih mehanizama komunikacije i suradnje za inkluzivniji grad Mostar za sve njegove građane – naglasila je Flewker.

Fokus na marginaliziranim skupinama

Cilj grantova je podržati inicijative civilnog i javnog sektora koje će biti zajednički korak prema unaprjeđenju kvalitete života Mostaraca, s posebnim fokusom na inicijative koje uključuju ciljne kategorije projekta, a to su osobe s invaliditetom, žene, mlade osobe, te osobe treće životne dobi.

Po riječima mostarskog gradonačelnik Marija Kordića projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” započeo je spontano, a danas su njegovi rezultati itekako vidljivi kroz ljude i organizacije okupljene oko njega.

– Osim konkretnih intervencija na javnim, kako otvorenim, tako i zatvorenim površinama, važna komponenta projekta je jačanje suradnje nevladinog sektora i jedinice lokalne samouprave kao participativnog načina uključenosti u izgradnju boljeg i kvalitetnijeg društva i lokalne zajednice – dodao je Kordić.

Direktorica projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ Veronika Jelinkova naglasila je da su grantovi za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti Mostara jako važna aktivnost u okviru ovoga projekta.

– Ona se odražava na zahtjeve građana za daljnjim unaprjeđenjem suradnje s gradom u raznim temama vezanim uz lokalnu upravu. Radujemo se prijedlozima i rado ćemo ih podržati. U nadolazećim mjesecima uvest ćemo druge aktivnosti i sheme dodjele grantova i nadamo se da ćemo 2023. godinu doživjeti kao godinu s mnogo pozitivnih promjena za Mostar i njegove građane – istaknula je Jelinkova.

Velika očekivanja 

Sudionica aktivnosti izgradnje kapaciteta u organizaciji Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostar Mia Drmać naglasila je da čitav taj proces bio višestruko koristan.

– Osim što sam, kao predstavnica Grada Mostara, uspostavila kontakte s predstavnicima nevladinih organizacija u Mostaru i dodatno se upoznala s njihovim radom, imala sam priliku usvojiti brojna nova znanja. Tu bih istaknula 12 principa dobre lokalne uprave, identificiranje osobnih liderskih stilova, efikasno upravljanje grupom i vještine grupne komunikacije. Raduje me da će se suradnja Grada i civilnog sektora, ostvarena u periodu od rujna do studenog prošle godine, nastaviti kroz program grantova koji je danas predstavljen. Sigurna sam da će nevladine organizacije, sudionici programa izgradnje kapaciteta, imati kvalitetne prijedloge – kazala je Drmać.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar i predstavnik civilnog sektora na aktivnostima izgradnje kapaciteta Igor Ledić kazao je da očekuje puno pozitivnih pomaka od danas predstavljenog programa grantova.

– Otkad se bavim aktivizmom za prava osoba s invaliditetom sudjelovao sam na mnogim edukacijama i treninzima. Ono što me fasciniralo na programima izgradnje kapaciteta u organizaciji LDA Mostar, pored odličnih trenera i kvalitetno odabranih tema, su nova prijateljstva i nove mogućnosti za buduću suradnju s drugim organizacijama i Gradom Mostarom. Od programa grantova očekujem puno pozitivnih pomaka i kvalitetnu suradnju između civilnog sektora i gradskih institucija za dobrobit građana, kao i pokretanje zajedničkih inicijativa koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Mostaru – naveo je Ledić.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI