17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Krišto: Kada je u pitanju Izborni zakon BiH nema krupnih i sitnih političkih pitanja

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je nakon sastanka s direktorom OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matteom Meccacijem izjavila novinarima da je razgovarano o stvarima koje se tiču izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

Po njenim riječima, oni pokušavaju kroz različite formate raditi s Interresornom radnom grupom, dostavljati svoje prijedloge, sugestije.

  • Mi smo to prešli već na različite načine. Prešli smo u tijeku i neumskih razgovora. Danas smo čuli od direktora da pokušava s nama raditi na način da, ako se ne postignu stvari, može li nešto što je prihvatljivo u okviru političkih stavova, da se prihvati. Mi smo jasno rekli i iznijeli stavove HDZ-a, odnosno nas koji smo u pregovaračkom procesu uime Hrvatskog narodnog sabora – navela je Krišto.

Kad je u pitanju Izborni zakon BiH, a i mandat Interresorne radne grupe, istaknula je da nema teških i lakih pitanja, nema krupnih i sitnih političkih pitanja.

  • Imamo mandat raditi na promjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim promjenama Ustava BiH u cilju implementacije, prije svega Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na administrativno-političkim razinama u Predsjedništvu i domovima naroda. Imamo provesti presude Europskog suda za ljudska prava kako bi otklonili diskriminaciju prema onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i trebamo raditi na svemu onome što su prijedlozi i preporuke koji su nam dostavljene od raznih odjela, nevladinih organizacija i političkih stranaka. Sve to što utiče na demokratičnost, na transparentnost i to nazivamo jednim imenom integritet izbornog procesa – navela je Krišto.

Dodala je da je danas jasno kazala da „govoriti o integritetu izbornog procesa na način da pričamo kako ćemo birati članove biračkih odbora, a ne govoriti da na integritet izbornog procesa utiče, prije svega implementacija odluka o kojima smo govorili, a potom i tijelo koje provodi izbore u BiH, a zove se Središnje izborno povjerenstvo, koje je izabrano protivno odredbama Izbornog zakona“.

  • Kada imamo u vidu činjenicu koja govori o tome da je takvo povjerenstvo imenovano protivno odredbama Izbornog zakona, sve ostale primjedbe koje idu u pravcu da se jednom takvom tijelu daju dodatne nadležnosti ili ovlasti u pogledu provođenja izbora i u smislu donošenja određenih provedbenih akata, a i u smislu njihovog diskrecionog prava odlučivanja o određenim stvarima, je uistinu sve ono, ali ne što bi doprinijelo demokratizaciji i transparentnosti izbornog procesa, pa i u konačnici njegovom integritetu – navela je Krišto.

Po njenim riječima, razgovarano je i o financiranju izbora.

Krišto kaže da pojedini politički predstavnici, i u okviru Interresorne radne grupe, često puta kažu „ima HDZ ministra financija“.

  • Podsjećam, ne donosi ministar financija proračun. Ministar financija, odnosno Ministarstvo financija je tehnički obrađivač. Dostavlja proračun Predsjedništvu BiH, koje je predlagatelj tog proračuna prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Stoga, ako želimo bilo što uraditi kad je u pitanju ova izborna reforma, treba se dogovoriti o svim stvarima o kojima se priča. Sve su one poznate, jasni su stavovi – napominje Krišto.

Navodi da se rješenja mogu naći „samo na tragu navedenih odluka, a u skladu s Ustavom BiH, kako je on definirao ovu državu, da je ona država tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive“.

  • Kada to uradimo na takav način, posebno u kontekstu aktualnog političkog trenutka u kojem se nalazimo, mislim da jednostavno možemo doći i do rješenja koja nas opterećuju, a koja se tiču izmjena Izbornog zakona i ograničenih promjena Ustava BiH – smatra Krišto.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI