Martinović: Lijek protiv multiple skleroze smo osigurali u oblika tableta, a ne samo injekcija

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH omogućio je za oboljele od multiple skleroze lijek u obliku tableta, što je za njih značajno olakšanje u odnosu na injekcioni oblik lijekova koji su u velikoj mjeri bili zastupljeni dosad.

Uz Svjetski dan multiple skleroze direktorica Zavoda Vlatka Martinović za Fenu kaže da to predstavlja dodatni komfor i utječe na kvalitetu života oboljelih od te teške bolesti. –

Kako naglašava Martinović multipla skleroza je bolest s tisuću lica. Oboljele dovodi do invalidnosti i ovisnosti o drugima, a pravodobni početak liječenja jedan je od najjačih aduta u borbi protiv nepovratnih posljedica te bolesti.

-Stoga je pravodobno uzimanje lijekova, odmah nakon postavljanja dijagnoze, ključno da bi se usporila progresivnost i nastanak težih oblika invaliditeta koje u konačnici sve nas košta puno više – dodala je.

Ističe kontinuirane napore što ih ulažu da bi nadležne institucije osigurale više novca iz proračuna FBiH za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

-To bi omogućilo ne samo korištenje svih suvremenih lijekova s Liste, nego i lijekova iz grupe imunomodulatora i pomoglo realizaciju zacrtanog cilja Zavoda da imunomodulatorna terapija bude blagovremeno dostupna svim pacijentima koji imaju stručno-medicinsku preporuku za takvo liječenje – naglasila je.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nastojat će, unatoč posljedicama pandemije virusa korona i smanjenim sredstvima od doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (to čini 80 posto sredstava potrebnih za financiranje usluga i lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti) i dalje osiguravati kontinuitet u liječenju pacijenata svim lijekovima s Liste.

Samim tim i lijekovima za liječenje multiple skleroze, kako lijekovima prve linije tako i inovativnim lijekovima dokazane kliničke učinkovitosti, djelotvornosti i sigurnosti.

Please follow and like us: