4.9 C
Mostar
Utorak, 31 siječnja, 2023

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao je u petak Hrvate u BiH da u nedjelju izađu na izbore i ponovio da će štititi njihovu konstitutivnost i ravnopravnost u BiH.

 Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju izlaze na opće izbore koje bi ponovno moglo obilježiti preglasavanje Hrvata u BiH, a Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH ponovno održati po izbornom zakonu, koji već duže vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti.

“U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimno predstavljanje je izlazak na izbore u što većem broju”, rekao je. hrvatske predsjednice, javlja Hina.

„Stoga pozivam Hrvate i Hrvate u Bosni i Hercegovini, sve one koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratski zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike.

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio kako je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obveza i hrvatski nacionalni interes.

“Hrvati u BiH su konstitutivni narod, baš kao i Bošnjaci i Srbi. Osiguravanje punog poštivanja njihovih prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduvjet njihova opstanka, već i kao temelj stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine. Hercegovine“, kazao je.

Milanović je istaknuo kako će, bez obzira na ishod izbora, kao predsjednik države učiniti sve da zaštiti konstitutivnost i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nada se da će u budućnosti imati “konkretniju i odlučniju podršku” hrvatske Vlade, prije svega tijela EU i NATO-a.

Budući da je Hrvatska “punopravna, a ne samo papirnata” članica tih organizacija, ona ima instrumente “koje ozbiljna suverena država mora koristiti za zaštitu svojih nacionalnih interesa, i to realno, a ne deklarativno”, rekao je.

Hrvatska je u interesu cjelovite i stabilne Bosne i Hercegovine s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, rekla je predsjednica.

“Siguran sam da su Hrvati u Bosni i Hercegovini poveznica koja sprječava daljnju destabilizaciju i raspad te zemlje. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod u BiH i da imaju svoje legitimne predstavnike u vlasti na svim razinama”, zaključio je Milanović.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
777FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
56 %
2.1kmh
40 %
Uto
5 °
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
11 °
Sub
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI