15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Milićević: Izmjene zakona o proračunu potrebne zbog kapitalnih investicija u općinama

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zamjenica premijera i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je kako zbog nezavršenih pregovora sa MMF-om nema potrebe za rebalansom proračuna nego je stvorena pretpostavka da se u okviru proračuna manjom korekcijom oslobode sredstva za općine.

Pojasnila je da je riječ o 30 milijuna KM za kapitalne investicije u općinama koje će Federacija dodijeliti po javnom pozivu.

-Iz tih razloga Vlada je predložila izmjene Zakona o izvršenju proračuna po hitnoj proceduri, a radi se o manjoj izmjeni koja ne remeti ni likvidnost ni status Federacije vezano za zaduženje – kazala je Milićević za Fenu.

Dodala je kako će time biti stvorene pretpostavke da na vrijeme budu pokrenute procedure i raspisan javni poziv, te izabrani projekti koje će Vlada FBiH financirati.

Istaknuoa je kako ovaj saziv Vlade FBiH nikad nije imao odluku o privremenom financiranju već je uvijek bio usvojen proračun, kao što je bio slučaj i za 2021. godinu.

Milićević je podsjetila kako su u 2020. prihodi Federacije bili manji za 12 posto, da je naplata neizravnih poreza bila manja za 13,8 posto, izravnih 4,8 posto, dok je pad kod doprinosa bio manji od jedan posto.

-U prvom kvartalu 2021. prihodi od neizravnih poreza bili su manji za 13 posto, što je i očekivano, jer se gospodarstvo još nije oporavilo na razini od prvog kvartala prethodne godine – precizirala je Milićević.

Naglasila je kako FBiH i pored toga u prvom kvartalu ove godine kao izvore prihoda nije imala zaduženje, osim za projekt jačanja bankarskog sektora i za vraćanje stare devizne štednje.

-Naš proračun je stabilan i redovno izmirujemo obveze, a najponosniji smo na izmirivanje obveza prema socijalnim kategorijama – kazala je Milićević.

Potcrtala je kako je u 2014. ukupan dug kojim upravlja Vlada FBiH iznosio 35 posto BDP-a, da je na kraju 2019. on iznosio 24 posto BDP-a, a na kraju 2020. zbog povećanih potreba i smanjenih prihoda je iznosio 27,93 posto BDP-a.

-Mi zagovaramo zaduženje u funkciji razvoja, a nikad u funkciji potrošnje – istaknula je Milićević.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI