-0.5 C
Mostar
Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Milićević: Proglašenje stanja prirodne nesreće uticalo bi na građane

Članovi Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) na sjednici u Sarajevu usuglasili su da neće uputiti prijedlog Vladi FBiH za proglašenje stanja prirodne nesreće na području FBiH.

FSCZ je razmatrao prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koji se nedavno obratio Vladi FBiH i FSCZ predloživši uvođenje stanja prirodne nesreće u cijeloj FBiH zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane povećanjem broja zaraženih koronavirusom.

Zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević je nakon sjednice kazala kako se prati situacija u BiH, posebno u Federaciji, te da su svjesni da su brojke zabrinjavajuće.

-Svjesni smo pojačanih napora u Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, u našim zdravstvenim institucijama, kao i situacije u okruženju. Pomno smo razmotrili zahtjev Kriznog stožera i vratili smo se u ono vrijeme kada smo imali stanje prirodne nesreće u FBiH, u trećem mjesecu ove godine. Ono je pripremilo zdravstvene institucije, građane, gospodarstvenike da prikupe informacije i da se naučimo štititi od virusa – navela je Milićević.

Tijekom ljeta su, kako je dodala, tražili od zdravstvenih institucija da sagledaju sve svoje kapacitete. Iz proračuna Federacije BiH su izravno ili neizravno pružili punu podršku zdravstvenom sektoru i govori se o brojki od 300 milijuna KM u 2020. godini. To su bili ogromni napori, napomenula je Milićević, jer su u FBiH svi prihodi od poreza pali za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i Vlada FBiH je odgovorila svom zadatku u tom smislu.

-Ova pandemija je prije svega zdravstvena, pa onda ekonomska i socijalna kriza. Razmatrali smo danas i taj aspekt socijalne krize i jasno nam je da mi ne možemo očekivati od građana Federacije BiH da pristanu na to da mi imamo mjere koje bi u tom kontekstu podrazumijevale kažnjavanje i stalne kontrole, odnosno da je to nešto što će utjecati na društveni i socijalni status građana Federacije BiH i BiH – navela je Milićević.

Govoreći o događanjima u drugim zemljama koja su uslijedila nakon uvođenja represivnih mjera, Miličević je istaknula kako bi bilo kakva prosvjedna okupljanja nezadovoljnih građana samo ubrzala širenje koronavirusa.

-Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je bio izričit u tome da se proglasi stanje prirodne nesreće i mi to razumijemo, ali poslali smo im poruku da nisu sami – dodala je Milićević.

Također su napomenuli, prema njenim riječima, da ne prihvataju prijedlog u ovom trenutku zato što su ranije tražili od svih stožera civilne zaštite da analiziraju situaciju u svojim županijama, naprave programe mjera, da se obrate svojim vladama i eventualno na svojim prostorima, shodno procjeni donesu odluke o proglašenju stanja nesreće.

-Na taj naš zaključak dobili smo odgovore iz četiri županije. Samo je Zapadnohercegovačka županija proglasila stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontrolom. To nama znači da mi nemamo pravo nametati stanje nesreće za županije, ako oni nisu procijenili da je to takvo stanje – dodala je Milićević.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,840SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-0.5 ° C
0 °
-1 °
64 %
1.5kmh
0 %
Ned
12 °
Pon
10 °
Uto
11 °
Sri
12 °
Čet
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI