3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Ministar Bevanda s Misijom MMF-a o ekonomiji i usvajanju proračuna u BiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šeficu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianu Ianacu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomska kretanja u BiH i stanje u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu.

Na sastanku je konstatirano da je ekonomska kriza prisutna u okruženju, ali i u svijetu te da je nužno prilagoditi financijsko poslovanje i fiskalnu poltiku datom trenutku te imati u vidu utjecaj inflacije na osjetljive socijalne kategorije. 

Ministar Bevanda informirao je izaslanstvo MMF-a o situaciji u vezi s usvajanjem Proračuna institucija BiH za iduću godinu, te naglasio da je Zakonom o financiranju institucija BiH osigurano servisiranje vanjskog  duga i taj segment nije upitan.

Prema riječima ministra Bevande važno je usvojiti novi proračun, između ostaog, i zbog obveza koje su stvorene nakon što su u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer je nužno osigurati sredstva za planirana povećanja.

„Ministarstvo financija i trezora BiH dostavilo je Nacrt proračun za iduću godinu Vijeću ministara na usvajanje, a Fiskalno vijeće BiH na prethodne dvije sjednice nije usvojilo Globalni fiskalni okvir jer nije bilo suglasnosti. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija i u prvim mjesecima naredne godine, te očekujemo brzo formiranje vlasti“, naglasio je ministar Bevanda.

Sugovornici su se složili da je suradnja s MMF-om dobra praksa jer uključuje i provedbu strukturalnih reformi.

Ministar Bevanda naglasio je da je usvojena Strategija unapređenja upravljanja javnim finacijama za petogodišnje razdoblje te da je usuglašena sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta, što je bila jedna od strukturalnih refomri.

Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima  MMF-a zbog značajnog doprinosa prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer su dva puta odobrena sredstva za ovu namjenu i taj novac je tijekom prošle godine doznačen entitetima i županijama.

Čelnici MMF-a zahvalili su se ministru Bevandi na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji uz očekivanje da će nastavak rada s novim vlastima u BiH biti uspješan. Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI