Ministar Galić: Zajedničkim kapacitetima pokrenuli smo nastavu na daljinu

Ubrzo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju zbog širenja koronavirusa COVID-19 i u Bosni i Hercegovini je prekinut klasični oblik nastave te su škole dobile obvezu organizirati nastavu na daljinu. O kakvim je promjenama i koracima riječ, za današnje izdanje Večernjeg lista BiH razgovarali smo s Petrom Galićem, voditeljem Koordinacije ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija gdje se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku, resornim ministrom u Vladi Hercegbosanske županije.

Osnovne i srednje škole našle su se pred velikim izazovom organiziranja nastave na daljinu. Kao voditelj Koordinacije, na koji način ste odgovorili na novonastalu situaciju?

Kad se vidjelo kako će se redoviti obrazovni proces prekinuti, žurno smo krenuli s pripremama za održavanje nastave na daljinu, intenzivirajući komunikaciju između Ministarstva i škola, a sve kako bi imali pozitivnu povratnu informaciju o spremnosti naših nastavnika na novi način rada. Istovremeno nam je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić stavio na raspolaganje sve postojeće kapacitete za izradu jedinstvene digitalne platforme za škole, u koju smo uvezali preko 100 škola iz pet županija gdje se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, kao i Općine Usoru i Žepče. Dakle, iz gotovo ničega, uz ključnu ulogu, tehničku podršku i sinergiju Sveučilišnog IT-a-SUMIT-a, SUM TV-a, RTV Herceg-Bosne, HT Eronet-a i hrvatskog Carnet-a, danas smo u situaciji redovnog održavanja nastavnog procesa na daljinu za osnovnoškolski i gimnazijski program. S toga s ponosom mogu kazati kako smo zajedničkim kapacitetima za nekoliko dana uspjeli uraditi i pokrenuti stvari za koje u normalnim uvjetima treba i nekoliko mjeseci i praktički ovim aktivnostima ujedinili sve obrazovne ustanove hrvatskog naroda u BiH i našoj djeci omogućili dostupnost nastavnih sadržaja na daljinu.

Na koji način ste motivirali nastavnike i učitelje da kreiraju sadržaje za digitalnu platformu, obzirom da vremena za obuke nije bilo?

Izazov je bio uistinu velik, protkan s mnogo ograničenja, neizvjesnosti, ali i straha za vlastiti život nas i naših obitelji. Unatoč tome, naši obrazovni djelatnici pokazali su se kao pravi heroji svojom reakcijom na novu stvarnost. Moram naglasiti kako su većinu digitalnih sadržaja u prvim tjednima za osnovnu školu izradili djelatnici s područja Hercegbosanske županije, ali se danas uključuju svi i naravno dobro su došli, ovo je zajednička priča svih nas, a sve u cilju obrazovanja naše djece, koji su temelj budućnosti. Došli smo u situaciju pozitivne konkurencije i natjecanja u kvaliteti. Dokaz ovoj mojoj priči je podatak da tjedno imamo gotovo milijun posjeta. Također, lagano s testne prelazimo u stalnu fazu u gimnazijskom programu, gdje je svaka od županija preuzela jedan razred izrade digitalnih sadržaja, s posebnim naglaskom na maturante i pomoći njima u izazovima koji ih očekuju. Za njih se uskoro kreće objava priprema za upis na fakultete, što će im svakako dobro doći.

Za najmlađe, odnosno od 1. do 5. razreda osnovne škole, emitiraju se emisije iz produkcije SUM televizije. Kakve su reakcije učenika, ali i učitelja koji snimaju materijal?

I ovaj projekt je nešto o čemu smo samo prije mjesec dana mogli sanjati, ali brzom reakcijom prvenstveno ljudi sa SUM televizije, zatim županijskih zavoda za odgoj i obrazovanje i školstva, RTV Herceg Bosne i Eronet-a, danas naši učenici razredne nastave imaju mogućnost praćenja nastave i putem televizije. Iz osobnog, ali i iskustva ljudima s kojima razgovaram mogu prenijeti samo riječi hvale od učenika i roditelja, a naravno želim se zahvaliti i djelatnicima koji po prvi put staju pred tv ekrane na vrhunskoj izvedbi programa, iako im nije bilo lako.

U cijeli projekt uključen je i Katehetski ured Biskupske konferencije BiH, te studenti Sveučilišta za nastavu stranih jezika?

Naša Crkva je kroz cijelo ovo vrijeme bila s nama i uz nas, pa tako i danas kroz izradu digitalnih sadržaja vjeroučitelja s koordiniranjem don Tomislava Mlakića, voditelja Katehetskog ureda Biskupske konferencije BiH. Katehetski ured je dio ove cijele priče i od njih imamo veliku potporu i podršku za učinjeno. Naši studenti, budući nositelji društva su osjetili kako treba pomoći i rado su se uključili te dali svoj veliki doprinos kroz realizaciju nastave stranih jezika, ali i ostale logističke i tehničke podrške.

Imate li povratne informacije, odnosno kako učenici reagiraju i prihvaćaju općenito nastavu na daljinu?

Svi smo mi svjesni da ništa ne može zamijeniti redovitu nastavu u školama, učenje, smijeh, igru i druženje, ali u novonastaloj situaciji svi akteri koji sudjeluju u ovome, posebno nastavnici, su dali najviše što mogu i to treba iskoristiti. Povratna informacija je itekako pozitivna, uspostavljena je komunikacija učitelj-učenik i sad je na svima nama da i dalje budemo kreativni, kako bi sa što manje opterećenja naši učenici usvojili što više sadržaja koji su im ponuđeni.

Veliku ulogu u nastavi na daljinu imaju i roditelji?

Roditelji su i do sada aktivno bili uključeni u odgoj i obrazovanje svoje djece, a sada u ovim teškim prilikama pozivam ih da se dodatno angažiraju i pomognu svima nama i našim učenicima. Trebat će puno angažmana, volje, truda i strpljenja, ali ne sumnjam kako će i oni, kao i do sada dati sve od sebe kako bi pomogli nastavnicima u realizaciji nastave na daljinu. U ovoj situaciji roditelji na neki način preuzimaju ulogu učitelja jer su oni sada uz njih, motiviraju ih, podsjećaju na obveze i pomažu u svim zadatcima i zato veliko hvala roditeljima na razumijevanju i suradnji.

Ovom situacijom je na neki način ubrzan cijeli proces digitalizacije obrazovanja, projekta kojega ste posljednjih mjeseci pripremali zajedno sa Sveučilištem u Mostaru i SUMIT-om?

Proces digitalizacije obrazovanja se dogovara i usuglašava zadnje vrijeme s rukovodstvom Sveučilišta u Mostaru i SUMIT-om, a ova situacija je svakako ubrzala cijeli proces, danas imamo modernu digitalnu platformu, koja je plod mnogo neprospavanih noći ekipe sa SUMIT-a, kojima i ovom prilikom zahvaljujem, a posebno doc. dr. Tomislavu Volariću, voditelju SUMIT-a koji okuplja i motivira ovu mladu ekipu. Prije pandemije plan je bio da u novu školsku godinu krenemo s projektom e-matica, a u sljedeće dvije godine nastavak bi bio e-dnevnik i nadamo se e-upisima u srednje škole… Sve su to naši planovi, ali svakako proces digitalizacije obrazovanja bit će uz Sveučilište i SUMIT. Mislim da nakon ove pandemije trebamo kao Koordinacija ministara zajedno krenuti u proces digitalizacije obrazovanja s IT centrom Sveučilišta u Mostaru jer zajedno možemo napraviti puno više pogotovo što SUMIT ima partnere kao što je CARNET.

Svjesni ste zasigurno situacije da nemaju svi učenici jednake mogućnosti mobitela, tableta, pristupa internetu. Kako tim problemima pristupate?

Svjesni te činjenice i nemogućnosti pristupa svima, iskoristit ćemo sve financijske kapacitete koji su nam dostupni za nabavu uređaja za djecu. Također, moram istaknuti kako su se uz HT Eronet i pojedine tvrtke s našeg područja uključile u donacije informatičke opreme, a uskoro se nadam kako će se i ostali uključiti i time omogućiti svim našim učenicima dostupnost nastave na daljinu.

Kakvi su daljnji planovi i koraci kako u nastavi na daljinu tako i u digitalizaciji općenito?

Planova je mnogo, iz ove situacije ćemo izaći bogatiji za mnoga iskustva, bit priče je na zajedništvu, tako danas imamo priliku gledati svakodnevnu suradnju naših ravnatelja i nastavnika od Posavine do Neuma i usuglašavanju otvorenih pitanja. Nastava na daljinu je krenula punim kapacitetom i trajati će do smirivanja stanja. Kad govorimo o digitalizaciji, već smo napravili odličan posao i naravno da razmišljamo o idućim koracima, koje ja vidim na realizaciji e-matice i kao kruna cijelog posla razvijanje e-dnevnika, ali o tome ćemo svakako intenzivirati razgovore s ljudima sa Sveučilišta, kao i ostalim akterima koji su uključeni u cijeli ovaj projekt.

Please follow and like us: