14.9 C
Mostar
Utorak, 21 rujna, 2021

Miro Vasilj: Ne dođe li do dogovora oko Izbornog zakona prijevare treba spriječiti OHR

-Izjava visokog predstavnika Christina Schmidta da su Željka Komšića u Predsjedništvo BiH više birali Bošnjaci nego Hrvati je glas razuma u pustinji prijevare, uzurpacije i poniženja – rekao je docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dr. Miroslav Vasilj u intervjuu za portal Dnevnik.ba.

-Schmidt je rekao ono što svi znamo. Javno priznanje uzurpacije hrvatske pozicije u danas krnjem Predsjedništvu BiH je važna gesta s obzirom na njegovog prethodnika Valentina Inzka koji je podupirao tu prijevaru“ – kazao je Vasilj.

Ističe da ukoliko bošnjačka strana i dalje bude inzistirala na hegemonističkoj politici glede Izbornog zakona Schmidt treba bonnskim ovlastima zaustaviti daljnje prijevare. „Tu ne mislim samo na Predsjedništvo nego i na Dom naroda. Taj važni Dom želi se svesti na razinu Vijeća naroda u RS-u koje nema nikakve ovlasti. Svim se političkim sredstvima treba oduprijeti takvoj politici“ – navodi Vasilj.

Kao rješenje nudi vraćanje otete pozicije člana Predsjedništva BiH, jačanje ovlasti Doma naroda te izgradnju mehanizama da se on popunjava izaslanicima koji su izborna volja biračkoga tijela, a ne onima koji se lažno predstavljaju Hrvatima zbog sustavnog preglasavanja.

Vasilj drži kako bi bilo mudro i zrelo za budućnost BiH da umjesto intervencije OHR-a dođe do dogovora legitimnih predstavnika Hrvata i Bošnjaka glede Izbornog zakona. „No da bi se to dogodilo predsjednici tri bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić moraju raščistiti smatraju li da su Hrvati politički narod ili ne. Tu leži glavni problem“ – naglasio je Vasilj.

Založio se za građansko načelo. „Ali ne Quasimodo građansko koje promoviraju SDA, SDP i DF, a pomoću kojeg žele unitarističko-nacionalističkom politikom uništiti jedan narod. Građansko nije prijevara malobrojnijeg nego upravo suprotno. Svi smo mi za građansko, ali moramo prije toga riješiti nacionalna pitanja. Eto zašto je potreban Dom naroda i povratak uzurpirane pozicije u danas krnjem Predsjedništvu BiH“ – poručio je.

-Tek nakon rješavanja ovih predpolitičkih tema napokon ćemo se moći baviti jačanjem gospodarstva, ulaganjem u znanost, istraživanja i obrazovanje, digitalnom transformacijom, zaštitom okoliša. Treba prestati mrcvariti ovu zemlju i njezine ljude. I pustiti nas da živimo životom dostojnog čovjeka – prosječnog Europljanina – rekao je Vasilj.

Govoreći o Radio-televiziji Herceg-Bosne istaknuo je kako je civilizacijska sramota za BiH da je jednom narodu zabranjeno osnivanje Javnog RTV servisa na materinskom jeziku.

„Jedna KM za RTV Herceg-Bosne je minimum koji bi trebalo realizirati i time poslati snažnu poruku. Izgraditi RTV Herceg-Bosne kao snažno jezgro za budući Javni RTV servis. Ta medijska kuća i njezini vrijedni ljudi, istinski profesionalci i menadžment, kao i svi mi to zaslužujemo. RTV Herceg-Bosne treba imati jednaku stratešku važnost kao SKB Mostar, Sveučilište u Mostaru ili HNK Mostar“ – naglasio je Vasilj.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
285FollowersFollow
10,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
14.9 ° C
14.9 °
13.9 °
82 %
1.5kmh
20 %
Uto
24 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
30 °

NAJNOVIJE VIJESTI