Mlađi muškarac među četiri umrle osobe od koronavirusa u RS

Virus korona potvrđen je kod još 84 osobe u Republici Srpskoj nakon testirana 292 laboratorijska uzorka u zadnja 24 sata, dok su prijavljena četiri smrtna slučaja – podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Među umrlim je i 35-godišnji muškarac koji nije imao kronična oboljenja, dok je 17 inficiranih na respiratorima.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je na konferenciji za novinare da je trenutna epidemiološka situacija nepovoljna te da zabrinjava s obzirom na broj pacijenata koji su na bolničkom liječenju.

-Trenutna epidemiološka situacija je izazovna osobito sa stajališta broja pacijenata u bolnicama. Intenzivno radimo na jačanju kapaciteta covid odjela, nabavljamo nove testove za brzo testiranje pacijenata koji se hospitalizirauju zbog drugih zdravstvenih stanja i radimo na što učinkovitijoj organizaciji rada – naglasio je ministar Šeranić.

Istaknu je kako je nošenje zaštitne maske važno, jer ona štiti od svih akutnih respiratornih infekcija i najjednostavnija je mjera prevencije.

Vršitelj dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković također je upozorio stanovništvo da je virus opasan i za mlade, te da se treba pridržavati mjera, a posebno nositi zaštitnu masku.

-Nošenje maske je sigurno lakše nego da nečiji život bude ugrožen. Apeliramo da se u tom smislu podigne svijest o pridržavanju mjera jer je ogroman pritisak na zdravstveni sustav u smislu zbrinjavanja svih kojima je potrebna zaštita – uvjerava Zeljković.

Epidemiologinja u Institutu Jela Aćimović rekla je kako su trenutno hospitalizirana 257 pacijenata, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci 69, a u ostalim bolnicama njih 188.

-Broj oboljelih se naglo povećava, apeliramo na građane da se pridržavaju mjera i ako su zaraženi da prijavljuju kontakte – rekla je Aćimović te pozvala da se poštuju sve mjere zdravstvenih institucija s ciljem suzbijanja širenja virusa Covid-19.

Please follow and like us: