Mobilni timovi Crvenog križa FBiH pružaju pomoć migrantima

Objavljeno: 22/02/20 11:26

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno radi na zbrinjavanju osoba u pokretu – migranata koji se nalaze van kampova.

S tim u vezi, postoje mobilni timovi koji rade na humanitarnom i zdravstvenom zbrinjavanju migranata, kao što je podjela paketa hrane, higijene, distribucija neprehrambenih artikala, pružanje usluga prve pomoći te psihosocijalne podrške. Takvih timova ima 12 i formirani su na području Kalesije, Ključa, Mostara, Ilijaša, Bijeljine, Cazina, Tuzle, Bihaća.

Početkom veljače formiran je i novi tim koji čine članovi CK općina Centar i Novo Sarajevo koji u Sarajevskoj županiji rade na humanitarnom zbrinjavanju migranata van kampova.

-Timovi su sastavljeni od iskusnih članova naše organizacije koji imaju znanja i iskustva. U timovima je i jedan broj liječnika, medicinskih tehničara, kao i psihologa – kazala je Feni suradnica za odnose s javnošću CKFBiH Amina Kurtagić.

Pojašnjava da kroz svoj rad mobilni timovi rade zdravstvene preglede osoba u pokretu koji se nalaze van kampova, na kolodvorima, na ulici, u parkovima, te pružaju prvu pomoć u vidu čišćenja i previjanja rana, žuljeva, posjekotina, bolova u nogama, prehlade.

-Pružajući prvu pomoć timovi također pružaju i psihosocijalnu podršku svim korisnicima. Pored zdravstvenog zbrinjavanja Crveni križ osigurava i toplu odjeću, obuću, deke, vreće za spavanje, vodu, tople obroke, kao i pakete hrane i higijene – kazala je Kurtagić.

Please follow and like us: