8.7 C
Mostar
Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Nastavak provedbe Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke

U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽje održan radni sastanak Povjerenstva za provedbu Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Imajući u vidu važnost preventivnih programa za ranu detekciju bolesti, spašavanje života i doprinos uspješnom izlječenju na sastanku je razmatrana mogućnost nastavka provedbe Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke koji je zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa privremeno zaustavljen.

Podsjećanja radi, Vlada Hercegovačko neretvanske županije, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, 2018. godine usvojila je Županijski program ranog otkrivanja raka dojke za razdoblje 2019. – 2022. godina.

Nakon obavljenih edukacija i provedenog pilot projekta, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ sklopilo je ugovore o sudjelovanju u provedbi Županijskog programa sa zdravstvenim ustanovama s područja ove županije koje su iskazale spremnost za sudjelovanje u programu, te se isti, do početka pandemije, na području cijele Hercegovačko – neretvanske županije odvijao u punom kapacitetu.

Na održanom sastanku dogovoreno je da sve zdravstvene ustanove s područja HNŽ, koje su prije početka pandemije potpisale ugovore o sudjelovanju u provedbi Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke, ponovo otpočnu s aktivnostima na realizaciji ovoga Programa, te su pozvane i ostale zdravstvene ustanove koje ispunjavaju uvjete da se uključe u program. Također, planirano je, do kraja godine, izvršiti sve tehničke i druge pripreme vezane za slanje pozivnica ženama za obavljanje besplatnih mamografskih pregleda. Prve pozivnice koje će sadržavati i epidemiološke smjernice biti će upućene u siječnju 2022. godine.

Sukladno Županijskom programu ranog otkrivanja raka dojke za razdoblje 2019. – 2022. godina preventivni mamografski pregled besplatan je za sve žene starosne dobi od 45 – 69 godina bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. Sve žene koje spadaju u navedenu dobnu skupinu i nisu zdravstveno osigurane, a imaju mjesto prebivališta u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, za preventivni mamografski pregled, mogu se javiti u područni ured Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ sukladno mjestu prebivališta. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ poziva sve žene da se odazovu na preventivni program, jer rana detekcija spašava život.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
39 %
1kmh
0 %
Ned
11 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
9 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI