21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Nova digitalna rješenja uvode se u rad organa uprave u FBiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U sklopu USAID-ovog projekta E-Government, ministarstva na federalnoj razini provode aktivnosti jačanja kapaciteta za praćenje implementacije novih digitalnih rješenja u oblastima e-potpisa, građevinskih dozvola i inspekcijskih službi.

Do sada svi organi uprave u Federaciji BiH nisu dovoljno osposobljeni, zbog čega su se nadležna federalna ministarstva i uprave odlučila za provođenje aktivnosti projekta E-uprava.

– U cilju implementacije novih digitalnih rješenja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja trenutno raspolaže određenim softverom iz oblasti prostornog uređenja, odnosno bazama prostornih podataka koje su u određenom smislu u korelaciji s prostornim podacima koje je sistematizirala Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Pravni poslovi. Nažalost, u oblasti izdavanja akata za građenje još uvijek nismo softverski opremljeni, tako da je tu potrebno napraviti određene pomake – kazao je za Fenu pomoćnik federalnog ministra za prostorno uređenje Hamid Suljović.

Istaknuo je kako je projekt E-uprava jedan u nizu projekata reformskog karaktera koji će zasigurno unaprijediti rad upravnih tijela, odnosno ubrzati i olakšati komunikaciju između stranaka i nadležnih upravnih tijela, a krajnji rezultat će biti više učinkovito ostvarivanje prava stranaka, što je suštinski mandat i zadaća organa i tijela.

– U konkretnom slučaju to znači brži, jednostavniji i prije svega ekonomičniji pristup urbanističkim suglasnostima, odnosno odobrenjima za građenje. Upotrebom e-potpisa znatno će se skratiti procedure izdavanja navedenih dozvola – rekao je Suljović.

U nastavku projekta federalni inspektori u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radit će na primjeni e-potpisa u redovnim inspekcijskim nadzorima. Time će se postići učinkovitost i ekonomičnost inspekcija.

– U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove stari sustavi bit će zamijenjeni novim – E-inspektor 2 u unutarnjem nadzoru i BIMS 2 u nadzoru prekograničnog prometa roba. Predviđeno je da će kontrole u prekograničnom prometu biti skraćene na pet minuta. Projekt će također omogućiti interoperabilnost u pogledu pristupa bazama podataka i digitalne razmjene podataka i dokumenata s građanima i poslovnim subjektima te između nadležnih institucija i tijela. U konačnici, poboljšanjem učinkovitosti i ekonomičnosti postupanja inspekcijskih tijela olakšat će se poslovanje gospodarskih subjekata, što će svakako doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja, većoj pravnoj sigurnosti, disciplini u poštivanju zakonskih propisa, te zaštite javnih i privatnih interesa – kazala je Feni pomoćnica ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove Merima Tanović.

Upravna tijela i stranke u upravnom postupku imat će mogućnost međusobne komunikacije i podnošenja podnesaka putem elektroničke pošte i drugih digitalnih sredstava komunikacije.

– Kako bi postojala elektronička komunikacija između tijela i stranaka i provođenje upravnih postupaka, pravni okvir je utvrđen donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku koji je stupio na snagu u srpnju ove godine. Za primjenu ovih odredbi potrebno je da upravna tijela tradicionalni način ovjeravanja i potpisivanja dokumenata zamijene elektroničkim potpisom. Da bi se to dogodilo potrebno je uložiti u informatičku opremu koja bi sve to podržavala, te nabaviti kvalificirane elektronske certifikate za korištenje elektroničkog potpisa od certificiranih nadležnih pravnih osoba – Mirsada Mujanović, stručna savjetnica u Federalnom Ministarstva pravde, kazali su za Fenu.

Uvođenje mogućnosti elektroničke komunikacije u upravni postupak predstavlja uspon na novi, napredniji način organizacije i funkcioniranja organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI