18.6 C
Mostar
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Novalić: Formiran tim koji će Federaciji BiH nabaviti do 400.000 cjepiva

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će u ime Federacije BiH s proizvođačima pregovarati nabavku cjepiva.

Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član kriznog stožera Ministarstva doktor Davor Pehar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je, nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a na državnom nivou nije funkcionalan, Federacija BiH morala reagirati u proceduri nabavke cjepiva.

  • Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci cjepiva. Uključili smo Parlament FBiH, tri županije koji imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo. Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. ožujka dostaviti prijedlog ugovora o nabavci cjepiva koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip cjepiva i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 cjepiva, jer još uvijek očekujemo cjepiva od COVAX-a i programa Europske unije. Također cijena cjepiva ne može iznositi više od 12 milijuna KM – kazao je Novalić.

Kako je kazao, predsjednik grupe je prim. dr. Pehar, a članovi su specijalisti za lijekove u Federalnom ministarstvu zdravstva Sanja Čustović i Vesna Alagić, član Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prof. dr. Mirsad Kacila, šef Kabineta premijera SŽ Sanja Škuletić – Malagić, pomoćnik ministra za zdravstvo i zaštitu Alma Kadić, specijalista epidemiologije Blaško Topalović iz Tuzlanske županije i specijalista infektologije iz Hercegovačko – neretvanske županije Svjetlana Grgić.

Dodaje da nabavka cjepiva treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, te da se za nabavku cjepiva javilo već šest kompanija iz FBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,726FansLike
221FollowersFollow
8,300SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
18.6 ° C
18.6 °
15.6 °
48 %
1kmh
40 %
Sri
17 °
Čet
17 °
Pet
17 °
Sub
14 °
Ned
19 °

NAJNOVIJE VIJESTI