Nove mjere Kriznog stožera za HNŽ zbog koronavirusa

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije održao je dans u Mostaru sastanak na kojem je donio nove preventivne mjere, a u cilju daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Stožer od jedinica lokalne samouprave traži provedbu pojačanog inspekcijskog nadzora svih inspekcija sukladno Naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. U ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika obustavljaju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika. Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg.

Testiranje se vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove. Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne skrbi, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a. Također, nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova te su o istom obvezni dostaviti izvješće Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije/kantona najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Krizni stožer iznova apelira na građane da budu oprezni i da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora, navodi se u priopćenju.

Please follow and like us: