Novi problemi u Vijeću ministara, Turković najavila kako SDA neće podržati imenovanja Hrvata

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za danas, nije održana – potvrdio je novinarima predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija.

Iako su na početak došli svi ministri, nije usvojen predloženi dnevni red, a Tegeltija je na press-konferenciji kazao da su protiv bili ministri iz reda hrvatskog naroda.

Učinili su to s obrazloženjem, dodao je Tegeltija, da su neke od točaka dnevnog reda povučene na zahtjev ministrice vanjskh poslova Bisere Turković, kao i da je ona najavila da pod točkom u kojoj je trebalo izvršiti određena kadrovska imenovanja, neće glasati za neke kandidate iz reda Hrvata.

Po Tegeltijinim navodima, ovo je prvi put da nije usvojen kompletan dnevni red, a očekivanja su bila da će upravo danas biti riješena neka otvorena pitanja, posebno stoga što su već bila predmet razgovora stranačkih lidera.

Predsjedavajući je najavio planiranje nove sjednice Vijeća ministara i izrazio nadu da će biti otklonjeni problemi koji, po njegovim riječima, evidentno postoje u odnosima Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Upitan da obrazloži šta je bilo sporno ministrici Turković, Tegeltija ističe da je to vezano za prijedlog državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, a najspornija su, po njegovim riječima, bila predložena imenovanja na dvije pozicije u određenim državnim institucijama. Jedna je pozicija direktora Službenog glasnika, a druga je vezana za agenciju čiji je resor stručno usavršavanje policijskog kadra.

Tegeltija je kazao da nije uputio u proceduru prijedlog za imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH. Obrazlažući zašto, pozvao se na dogovor da se imenuju prvo oni koji su davno prošli procedure.

Please follow and like us: