Nović: Izgleda da BiH nije i srpska, pa ni hrvatska čak, već samo bošnjačka

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako očekuje da će biti realizirani zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, usvojeni sinoć.

-Ali bez obzira na zaključke Narodne skupštine RS, svi moramo da shvatimo, i oni koji se zaklinju u BiH, koji kažu ZAVNOBIH je rekao da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka, ovim što se u posljednje vrijeme događa, izgleda da BiH nije i srpska, pa ni hrvatska čak, već samo bošnjačka. Ako smo mi u toj fazi, onda dobro treba da se zamislimo svi kuda mi idemo i što mi to želimo – smatra Nović.

Kazao je kako misli da je došlo vrijeme da se razgovara otvoreno o pitanjima i rada Ustavnog suda BiH, kao i pravosuđa u cjelini.

Napomenuo je da će se zakon naći vrlo brzo u parlamentarnoj proceduri, te da će svi imati mogućnosti „da na jedan realan način procjenimo je li realno da u ovoj fazi kažemo ‘stop’ stranim sucima, da kažemo da će domaće snage rješavati sva ta pitanja“.

-Pa otvoriti potpuno otvorena pitanja, ako želimo korak naprijed. Ako to ne budemo željeli, onda vjerovatno slijedi još teža kriza unutar BiH – smatra Nović.

Zastupnici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obvezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Također, obvezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u tijelima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

Please follow and like us: