17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Otvorena Duvanjska kuća

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U sklopu Trga gange i bećara u četvrtak je otvorena Duvanjska kuća kojom upravlja zadruga “Korpa Tomislavgrada” osnovana kroz projekt „Kulturna ruta Bećarca i Gangesa“.

„Kulturna ruta Bećarca i Gangesa“ projekt je prekogranične suradnje vrijedan 2,3 milijuna eura koji su zajedno s Gradom Pleternicom provodili Općina Tomislavgrad i Kulturno-informativni centar, a financiran je iz Interreg IPA CBC programa. .

U sklopu tog projekta izgrađen je Trg Ganga i Hajdučke svelije u Tomislavgradu vrijedan 615.006,92 eura, pri čemu je 85 posto navedenog iznosa financirano sredstvima EU fondova, a ostatak Općina Tomislavgrad koja je sufinancirala ovaj projekt sukladno pravila Interreg-IPA CBC programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Duvanjska kuća je nastavak tog projekta, a radi se o prodavaonici domaćih domaćih proizvoda, prvenstveno poljoprivrednih proizvoda koji se proizvode na području općine Tomislavgrad, a tu su i razne rukotvorine karakteristične za ovo područje.

Projekt je podržala Općina Tomislavgrad, a podršku je dao i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske, kazala je Feni predsjednica spomenute zadruge Iva Kovačević.

Prema njezinim riječima, Duvanjska kuća će objediniti proizvođače poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na području općine Tomislavgrad.

“Važno je naglasiti da značajan dio naših proizvođača čine osjetljive socijalne kategorije, pa tako imamo osobe s određenim stupnjem invaliditeta, branitelje, žene ili osobe kojima je poljoprivreda osnovno zanimanje”, naglasio je Kovačević poručivši kako su svi dobrodošli u Duvanjska kuća i da ima mjesta za sve proizvođače.

“Vjerujemo da će ovaj projekt u nadolazećim godinama samo rasti i prerasti u brend proizvode ‘Duvanjske kuće’”, zaključio je Kovačević.

Inače, Grad Pleternica, Općina Tomislavgrad i Kulturno-informativni centar prije tri godine proveli su projekt „Kulturna ruta Bećarca i Gangesa“ te dobili posebno priznanje za održivi kulturni turizam koje dodjeljuje Europska mreža za kulturu i Turizam u kategoriji Transnacionalni tematski turistički proizvodi.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI