Pad prihoda županija od 30 do 38 posto

Premijer Federacije Fadil Novalić obavio je danas telefonske konzultacije sa županijskim premijerima o aktuelnoj situaciji povodom pandemije koronavirusa. Razmijenjene su informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u županijama.

Premijer Novalić upoznao je županijske premijere o nedavno usvojenim Rebalansu Proračuna FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć gospodarstvu. Novalić je najavio da uskoro treba biti finaliziran i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike.

Federalni premijer je pohvalio županije jer slijede primjer Federacije BiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svojoj razini s ciljem ublažavanja negativnih posljedica. Razgovarano je i o financijskoj pomoći koja će županijama biti dodjeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.

Županijski premijeri su pojasnili s kakvim problemima se susreću na svojim područjima, premijeru Novaliću su dali detaljne izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla, te na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom. Razgovarano je i o problematici pada prihoda u pojedinim županijama. Prema informacijama koje su date premijeru Novaliću pad prihoda se kreće od 30 posto u HBŽ-u do 38 posto u Tuzlanskoj županiji.

Zajednički zaključak je da mjere koje vode ka smanjenju negativnih posljedica, zdravstvenih i ekonomskih, trebaju biti, koliko je moguće, usuglašene i provođene zajedničkim snagama, jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i gospodarstvu na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Please follow and like us: